Сн. Джюъл Самад/AFP

Щетите, нанесени от унищожителното торнадо в Оклахома, се изчисляват от властите на повече от един милиард долара. То обаче може да стане най-скъпоструващото в историята на САЩ. Щетите от него може и да надхвърлят 3 милиарда долара, заяви застрахователният инспектор на щата Джон Доук.

Спасителни екипи продължават да претърсват за оцелели, макар че според местните власти в неизвестност все още са само няколко души. Ранените са над 230. Потвърдена е смъртта на 24 души, като девет от тях са деца. Повече от 5 милиона жители  се намират в района на бедствието.

Мощта на торнадото в Оклахома е била максималната EF-5 по шестобалната скала на Фуджита, използвана за класифициране на тези природни стихии. Това съобщи Националната метеорологична служба на САЩ. Енергията, освободена при преминаването на торнадото, е била 8 пъти по-голяма от бомбата над Хирошима според оценката на експерти.

Скоростта на вятъра във вътрешността на бурята е надвишавала 320 километра в час. Средната широчина на торнадото е била два километра. То е било в съприкосновение със земята 45 минути.

След себе си стихията е оставила линия от разрушение, дълга 27 километра. Пометени са стотици домове и магазини, а две училища и болница са изцяло унищожени. 

Унищожителните вихри са характерни за големите равнини на САЩ, но е изключителна рядкост торнадо да премине през град, подобно на стихията в Оклахома Сити, посочват експерти.

Това явление е сравнително често срещано в САЩ, като най-често удря в Тексас, Оклахома, Канзас и Флорида. С 1 200 бури торнадо средногодишно, САЩ е страната, която страда най-много от тях. След това са Аржентина и Бангладеш.

Само 2% от атмосферните ексцесии от този вид в САЩ достигат това ниво, подчерта по-рано британският метеоролог Андрю Барет.

Досега най-разрушителното и смъртоносно торнадо в съвременната история на САЩ е онова, което помете град Джоплин в щата Мисури през май 2011 г. Тогава загинаха 161 души, сринати със земята бяха около 7000 сгради. Според Доук щетите от торнадото в Джоплин са били оценени на 3 милиарда долара.

През май 1999 г. върху същите райони на Оклахома се стовари най-силното торнадо в историята - скоростта на вятъра във фунията му бе 486 км/ч. Жертви на стихията тогава станаха 44 души.