За 17-ти пореден път в Чикаго беше проведена тържествена церемония по издигане на българския национален флаг по случай националния празник, Трети март.

Церемонията започна в 12 ч. на площад "Дейли плаза" Българският трибагреник беше изнесен от представители на Българо-американската полицейска асоциация.

Знамето беше издигнато от Богдана Шкумбова, директор по образованието в Чикагските държавни училища, след което прозвуча и българският национален химн в изпълнение на Джулия Арагон. 

Церемонията продължи с традиционните хора, които всяка година българите прредставят на "Дейли плаза"

минути, след като българският трикольор се извисява на високия пилон.

„Днес е 3-ти март, Денят на освобождението на България и ние, българите в Чикаго отново сме на Дейли Плаза, въпреки студа и снега, за да заявим гордо нашата българска идентичност, издигайки националния ни флаг, така че Чикаго и Америка да видят свещените за нас цветове бяло, зелено и червено“, каза пред BG VOICE генералният консул Светолсав Станков.

На „Дейли плаза“ в Чикаго: Развяха свещеното бяло, зелено, червено (ВИДЕО)

2023 година е специална за всички българи по света, тази година ние честваме 145г. от Освобождението на България. Това е време на празненства и радост, ознаменуващи възстановяване на Третата българска държава и момент да преклоним глава пред нашите националноосвободителни герои. Но това е време и да си припомним, че през 1878 година не всички земи, населявани от българи, бяха освободени.

Голяма част от българския народ остана извън пределите на Третата българска държава, а борбата за свобода на тази част от българското национално тяло срещу Османската империя продължи. Кулминация на тези борби беше Илинденско-Преображенското въстание от 1903г., чиято 120-та годишнина ще честваме тази година на 2 август. 3 март е подходящ момент да си припомним както завета на Васил Левски,

„И ние сме хора и искаме да живеем човешки: да бъдем напълно свободни в земята си, там гдето живее българинът - в България, Тракия и Македония.“

така и девизът на илинденци: „хиляди пъти по-добре смърт, отколкото скотски живот“.

Днес, националното знаме беше внесено на "Дейли Плаза" под звуците на българския военен химн,

„Изгрей зора на свободата“, който българските бежанци в Америка от региона на Македония избират за химн на създадената преди век от тях Македонска патриотична организация в САЩ и Канада. 

Днес този марш прозвуча в почит на славните Илинденци от 1903г., но и в подкрепа на днешните българи в Република Северна Македония, които продължават борбата за отстояване на тяхното българско самосъзнание и човешки права.

3 март е и ден на равносметка, време да си припомним, че борбите за национално обединение въвлякоха България в не една война след нейното освобождение. Но въпреки превратностите на съдбата, българите никога не изгубиха своята вродена човечност, толерантност и съпричастност към потисканите и онеправданите народи.

Ужасите на Втората световна война включваха и масовото изтребление на над 6 млн. евреи в континентална Европа, останало в историята под името Холокост. България, като съюзник на Германия от март 1941г., изглеждаше на пръв поглед обречена да предаде българските евреи в лагерите на смъртта.

Но това, което нацистките лидери не разбраха е невъзможността и нежеланието на България и българите да прегърнат една толкова антихуманна и деструктивна идеология като антисемитизма.

България не просто устоя на нацисткия натиск и не предаде нито един от 50-те хиляди български евреи в лагерите на смъртта, нещо повече, българските дипломатически и консулски представителства по света издадоха над 15 хил. транзитни визи, с които евреи от Централна и Източна Европа избягаха към свободните земи. 

Тази година, на 10 март, България и българите ще отбележим 80-ата годишнината от спасението на българските евреи и ще отдадем почит на смелостта и морала на българските политици, администратори, офицери, духовници, интелектуалци и обикновени граждани, направили това възможно, каза още Станков.