От Главна дирекция "Национална полиция" са задържали "Червения пират" в района на Боянските гробища.

За него директорът на ГДБОП Явор Серафимов заяви, че стои зад заплахите, отправени съм политици, съдии и публични личности. 

Червения пират е български гражданин, водещ скитнически начин на живот, който успява да се добере до имейлите на публични лица. Освен това отправя и бомбени заплахи срещу училища.

Пред NOVA Серафимов обясни, че става въпрос за психически неуравновесен човек, който, "следейки новините, намира вариант да отправя заплахи към тези лица".

Една от заплашваните беше съдия Владислава Цариградска. Първоначално опасенията бяха, че заканите идват от лица, свръзани с Мартин Божанов - Нотариуса.

Заплахите са от август 2023 г., като се касае за над 10 лица – представители на обществеността, държавни служители и дори служители на реда. Към момента продължават да постъпват сигнали за закани срещу магистрати, каза говорителят на Районната прокуратура Венета Добрева по-рано в четвъртък.

Заканите са свързани с убийство и причиняване на телесни увреждания. Самият извършител в част от мейлите твърди, че е завършил с отличие местна сливенска гимназия.

По информация на МВР мъжът е заплашвал и министъра на образование, съда във Варна и СГП. Един от многобройните сигнали за бомба в столичен търговски център също бил негово дело. За целта Червеният пират използвал различни фалшиви имейли. Открити са 20 имейла със заплахи до Агенция „Митници”.

Червения пират е признал вината си и съдейства на полицията, съобщи NOVA. Намерени и иззети са двата му телефона, в които са настроени около 10 пощенски кутии, от които са разпращани заплашителните имейли, както до съдия Цариградска, така и до вицепремиера Габриел, образователния министър, директора на СДВР, Агенция „Митници”, съдии и прокурори.

Очаква се повече информация да бъде дадена в петък.