сн. Уърд прес

Жената, заради която в цяла Канада седмици наред не стихват споровете „за" или „против" носенето на хиджаб, в крайна сметка успя да стане канадска гражданка. Миналия петък Зунейра Исхак все пак присъства на церемонията за получаване на гражданство, където официално й бе връчен новият паспорт. Може да се приеме, че тя е първата официално призната канадка с ислямска бурка.

Адвокатът й Лорн Уолдман заяви, че нейната клиенка - 29-годишната Исхак, участвала в „много емоционална церемония" за получаване на гражданство, провела се в следобедните часове на 9 октомври в Мисисага, Онтарио. Преди клетвата Исхак влязла в странична стая, където в присъствието единствено на полицайка свалила бурката си, за да й покаже лицето. След това отново го закрила и с изцяло скрито лице тя се появила пред останалите лица за провеждането на самата церемония. „Там съдията произнесе много силна реч за това какво означава да си канадски гражданин. Зунейра Исхак положи клетва и подписва съответния документ, както правят всички канадци. След това пяхме химна на страната", разказва адвокатът й.

Събитието бе следено под лупа от много журналисти, но и от много активисти - както партийни, така и в защита на гражданските права. Въпреки частния характер на церемонията фотографи успяха да заснемат Исхак и бурката й, която бе в цветни мотиви. Новата канадска гражданка също направи изявление, в което каза, че искала да получи по-рано канадски паспорт, за да може да гласува на предстоящите федерални избори на 19 октомври.

Със или без нейното участие изборите в Канада вече са белязани от историята на Зенейра, разиграла се и на фона на масовата ислямска вълна, заляла Европа тези дни. Наместо дебати за икономиката политици и активисти разпалено спорят кое е по-важно - светската държава или желанието на отделни имигранти и дори граждани на Канада да демонстрират религиозните си вярвания, закривайки лицата си. През 2011 година консерваторите успяха да прокарат закон, според който всеки, който желае да получи канадско гражданство, е длъжен да носи такива дрехи, които не закриват лицето му по време на клетвата. Върховният съд на страната обаче отмени това правило именно по жалба на Зунейра Исхак.

Федералното правителство от своя страна не се е отказало да отстоява светската държава. Оттам обявиха, че се разглежда възможността да бъде забранено на държавните служители да носят на работа дрехи, закриващи лицата им. „Квебек вече има закон за това. Ще наложим правилото навсякъде, каза министър-председателят Стивън Харпър. - Повечето канадци разбират и поддържат тази позиция. Затова малцинството, което е на обратното мнение, раздухва тази тема." Дали обаче един ден Зунейра Исхак или друга, подобна на нея, няма да реши да атакува и тази разпоредба, ако поиска да работи в държавните структури. И - което е още по-важно - дали и тогава Върховният съд ще е отново на страната на религиозните вярвания, загърбвайки принципите на светската държава.