Испанец е осъден на десет години затвор заради самоубийството на тийнейджър, с когото се запознал онлайн, съобщи Euronews.

60-годишният мъж

е тормозил момчето, като му е изпращал стотици съобщения в WhatsApp, някои от които със сексуален или агресивен характер.Седемнадесетгодишният тийнейджър се самоубива през декември 2016 г. в района на Кастельон в Източна Испания.В деня на смъртта му заподозреният "за по-малко от три часа му е изпратил повече от 119 съобщения със сплашващо и заплашително съдържание", се казва в изявление на съда.Тийнейджърът е помолил мъжа да спре да се свързва с него, като го е предупредил, че "ако продължава така, ще се самоубие".

Съдиите заявиха,

60-годишният е бил "напълно наясно с мъката и дискомфорта", които е причинявал, и че е имало "голяма вероятност" тийнейджърът да се самоубие.Мъжът е заплашвал, че ще сподели съобщенията от WhatsApp и ще изнудва момчето за това, че използва уебсайтове за възрастни, допълва съдът.В допълнение към присъдата за лишаване от свобода той е осъден да заплати 173 000 евро обезщетение на семейството на момчето за нанесени морални щети.Той може да обжалва присъдата.