Момчил Семерджиев

18 септември, малко преди полунощ. 20-годишният Момчил Семерджиев е пред входа на дома си и търси своя брат Явор по телефона. Установил, че е забравил ключовете си и помолил брат си да му пусне ключ отгоре. Явор обаче изпращал приятелката си на гарата и се забавил 15-20 минути. Когато дошъл пред кооперацията, брат му вече го нямало. Явор решил, че Момчил е отишъл при някой приятел, и не му звъннал. Потърсил го едва на другия ден, но телефонът му бил изключен. Вече повече от седмица от Момчил няма следа. Полицията и близките му прехвърлят версия след версия, но загадката няма разплитане. Къде е Момчил?

Следобед на 18 септември момчето и приятели се събрали в таванско помещение в града на ул. „Смилево" 25, където живее семейството на двамата братя. Момчил разказал на приятелите си как е прекарал по време на 4-месечната бригада зад океана. Те пък споделили какво са правили тук през лятото. „Никой от компанията не беше пиян. Бяхме пийнали буквално по една чашка и повече си приказвахме", твърди Явор.
Около 22 ч. младежите, без Явор, решили да се качат до паметника на Альоша. Отишли дотам, разходили се и около 0:30 ч. се разделили в подножието на тепето. Към 1:30 ч. Момчил бил пред семейната кооперация. 20-ина минути по-късно вече е изчезнал безследно.

Момчил не е носел в себе си голяма сума пари, разказва брат му Явор. Една от версиите е, че младежът, който преди дни се прибрал от 4-месечна бригада в Щатите, е обменил спечелените долари и носел в себе си около 5 хиляди лева. „Брат ми не е носел пари в себе си, за да се превърне в мишена за бандити", категоричен е 25-годишният Явор. От изчезването на 20-годишното момче полицията не е спирала да го търси. Момчил вече официално е обявен за общодържавно издирване от МВР. Проверени са всички болници и спешни отделения. Извършена е проверка и дали младежът не е пресичал границата, но няма такива данни.
Едновременно с това е започнало проследяване на телефона на Момчил. От мобилните оператори са изискани данни дали той е имал изходящи и входящи повиквания след разговора с брат си малко преди да изчезне. Преглеждат се и записи от камери в района, за да се установи тръгнал ли е нанякъде, сам ли е бил, или с придружител. Засичат се и коли, преминали през района в часовете около изчезването на момчето. Засега обаче няма яснота какво се е случило със студента. Заедно с полицията без почивка го търсят и неговите близки, приятели и състуденти.

Момчил е завършил Френската гимназия в Пловдив, а сега вече е трети курс в Техническия университет, където изучава индустриално инженерство. „Подготвихме 200 листовки и ги разлепихме около Техническия, край ПУ и в района на Сточна гара. Надяваме се някой да го разпознае по снимката и да ни даде някакви сведения. Всяка информация може да ни бъде от полза", твърди Явор. От другия телефон на Момчил, който е в дома му, Явор е говорил с всичките познати от списъка с номерата на брат си. През фейсбука на Момчил писал до приятелите му. Заедно с други младежи неколкократно обходили всичките тепета в Пловдив, тъй като били любимо място за разходка на Момчил.
Според Явор брат му няма как да се е запилял някъде с приятели, без да се обади. „Той не е такъв човек. Винаги когато ходи някъде, звъни предварително или най-късно на следващия ден", категоричен е баткото на Момчил.

Последната информация от тази седмица е, че Момчил е бил засечен от камери за видеонаблюдение. Записите вече били иззети от полицията и предстои да бъдат анализирани, за да се проследи накъде е отишъл и дали е бил сам 20-годишният младеж. Видеото би могло да разплете буквално до дни загадката.