Британското министерство на отбраната твърди, че много от мобилизираните руски войници може сами да са си купували на собствена бронежилетка, особено модерната й версия 6B45.

"Тяхното средно ниво на лична екипировка почти сигурно е по-ниско от и без това слабата осигуреност на по-рано разгърнатите войски", отбеляза министерството на отбраната в Лондон. През септември президентът на Русия Владимир Путин обяви т. нар. частична мобилизация, която се очаква да доведе 300 000 резервисти в Украйна

в опит да се решат кадровите проблеми на армията.

Институтът за изследване на войната добавя, че много руски инструктори и офицери, които биха могли да обучават новите войници, са били ранени или убити в Украйна още преди началото на мобилизацията. Освен това полигоните в Руската федерация не са окомплектовани с персонал и този проблем ще се запази до есенния цикъл на наборната служба.

Путин обяви „частична“ мобилизация в Русия на 21 септември.

Според изчисления на руски канал в "Телеграм", публикувани от BBC, досега над 350 хиляди руснаци са заминали в чужбина след 21 септември, за да избегнат мобилизацията. В началото напускането на Русия беше безпрепятствено, но след това местните власти в граничните райони наложиха ограничения за придвижването към граничните пунктове, а на самите ГКПП бяхаразположени мобилизационни постове и там бяха връчвани повиквателни на мъжете, подлежащи на мобилизация.