Мнозинството от канадците смятат, че Китай се е опитал да се намеси в последните федерални избори и искат да видят по-строги мерки за предотвратяване на чуждестранна намеса, сочи ново проучване, което дава още аргументи за нарастващите призиви към Отава да предприеме действия, съобщава globalnews.ca.

Новото проучване на института "Ангъс Рийд", публикувано в сряда, също така установи, че 53 процента от анкетираните смятат, че либералното правителство не е било достатъчно силно в отговора на предполагаемите опити за намеса на Китай. Още по-голям процент (64) от канадците искат повече фокус върху националните сигурност и отбрана.

Според Шачи Кърл, президент на института "Ангъс Рийд", данните са в съответствие с нарастващото недоверие сред някои канадци в техните демократични институции. Тя посочи проучването на ARI от миналия февруари, което показва, че 34 процента от гласоподавателите смятат, че свободните и честни избори стават все по-уязвими в Канада, в сравнение със само 23 процента, които казват обратното.

Една четвърт от анкетираните канадци – включително 42 процента от гласоподавателите на консерваторите – вярват, че изборите през 2021 г. са били "откраднати" поради намесата на Китай, въпреки че медийните съобщения изясняват, че нарушенията, за които се твърди, че са предизвикани от Пекин, не са били достатъчни, за да повлияят на общите резултати.

Малко под половината от анкетираните не са съгласни, че изборите са били откраднати.

"При липса на прозрачност ние рискуваме да имаме по-голямо недоверие, конспирации, повече дезинформация и дезинформация", каза Кърл, "Последното нещо, което тази страна може да си позволи, е да види по-голямо влошаване на доверието в демокрацията и принципите на демокрацията."

Повече от половината канадци следят отблизо развитието на предполагаемата китайска намеса в изборите в медиите, показва проучването. Същото важи и за общото убеждение, че Китай се е опитал да се намеси в последните избори. Респондентите в Британска Колумбия и Онтарио - където са били проведени голяма част от предполагаемите опити за намеса, и бастионите на консерваторите Алберта и Саскачеван, са по-склонни да се съгласят с това, отколкото тези в други провинции.

Малко над половината анкетирани са съгласни, че не се обръща достатъчно внимание на национална сигурност и отбрана.

46 процента от канадците казаха също, че се тревожат за икономическите последици от противопоставянето на Пекин. Кърл отбеляза, че това е с 12 пункта по-малко от момента, в който същият въпрос беше зададен преди година.

Канада продължава да има доходоносни търговски отношения с Китай. Канадската статистика съобщи, че миналата година вносът от Китай е надхвърлил 100 милиарда долара за първи път, поставяйки нов рекорд. И все пак Канада сигнализира чрез новата си индо-тихоокеанска стратегия, публикувана миналата година, че е готова да пожертва растежа и дори да намали китайската търговия и инвестиции в полза на други партньори в региона, за да противодейства на възхода на Пекин.