Сериозна oпасност от торнадо в Чикаго и предградията. Властите в Илиноис съобщавата за множество малки торнадота, които са се образували в северната част на щата Илинойс. Скоростта на вятърът достига 60 мили в час.

Метеоролозите съобщават, че и в четвъртък има голям шанс да има гръмотевични бури, силни ветрове със скорост около 80 мили в час и обилни валежи. 

 • 8:30 p.m. ET Торнадо е видяно в Проспект, Охайо в област Marion на север от Columbus.
 • 7:05 p.m. CT Завихряща се буря с условия за торнадо бързо се движи към Mount Carroll, щата Илинойс. Има Tornado Warning  в сила до 7:45 p.m. CT.
 • Торнадо в Индиана! 6:50 p.m. CT Радарите показват голяма опасност от торнадо във Fulton и Pulaski. Съветват да се скриете веднага. 
 • Силня буря наближава северозападен Охайо към 7 p.m. CT.
 • National Weather Service съобщава за ветрове до 80 мили в час в южната част на Crete, щата Илинойс. 
 • Градушка с размер на топки за голф е паднала в югоизточната част на Минесота на около пет мили от Whalan в Fillmore County, близо до границата с Айова.
 • Опасност от наводнения има до 7:30 p.m. CT в областите на DuPage; Kane; Kendall; Will
 • Дъждът в DeKalb се очаква да достигне 3 инча. 
 • National Weather Service предупреждава, че до 9 p.m. CT има голяма опасност от силни гръмотевични бури в районите на Cook; De Kalb; DuPage; Grundy; Kane; Kendall; La Salle; Will.
 • Торнадо е унищожило поне една къща и няколко бизнес сгради около 5 p.m. CT в Белмонд, щата Айова. 
 • Повече от 120 полета са отменени на летище O'Hare. 
 • Възможно е силните дъждове и ветрове до скорост със 80 мили в час в района на Чикаго да продължат и през нощта, по информация на NBC. 

В Айова до 6 p.m. CT са ударили две торнадота в северната част на щата. Чикаго и Милуоки все още не са в опасност от торнадота, но са много близко. Метеоролозите предупреждават, че хората трябва да са нащрек. 

Метеорозлозите от National Weather Service съобщават, че най-засегнатите райони ще са Илинойс, Индиана, Айова и дори Пенсилвания. Там живеят над 65 милиона души. 

Към 7 p.m. ET силен дъжд и градушка валят в DeKalb County. Полицията съобщава за паднали дървета и много къщи без ток най-вече в околностите. 

Tornado Warning  е в сила до 9  p.m. CT в областите на Grundy; Kane; Kendall; Livingston; McHenry; Boone; De Kalb; La Salle; Lee; Ogle; and Winnebago. Several Wisconsin counties - Dane; Green; Iowa; Jefferson; Lafayette; Rock; Sauk; Walworth.

Предупреждения за силни гръмотевични бури и наводнения е в сила до 1 ч. сутринта в областите Cook, DuPage, Ford, Iroquois, Kankakee, Lake и Will. 

По данни на CBS торнадо е забелязано към 4:55 p.m. CT в DeKalb. Няма данни са пострадали хора. 

След като има вече Tornado Warning, имате около 10-15 минути да се скриете. Най-добре е да слезете в мазе. Ако нямате, отидете в най-ниската част на сградата, в която се намирате. На всяка цена избягвайте прозорци. Малки стаи, посредата на сградата, без прозорци са едни от най-сигурните места. Ако нямате време, скрийте се в банята. Влезте във ваната и се покрийте с нещо.

Ако нямате достъп до новини, има няколко знака, по който може да разберете, че има условия за торнадо. Вали силна градушка, небето изглежда в сиво-черен цвят, духа силен вятър, а облаците изглежда, че движат в кръг. 

Колите или мобилни къщи не са сигурно място. Ако все пак няма къде да избягате, сложете коланът си и покрийте главата си с ръце, за да се предпазите от отломки.