Още един български гражданин е в неизвестност след земетресения в Турция - 30-годишна жена, чиито близки нямат връзка с нея след трагедията, съобщи NOVA. Айлин е майка на две малки деца и живеела в една от най-тежко засегнатите провинции - Хатай. Когато научили за бедствието, роднините й пробвали да се чуят с нея, но тя не вдига телефона си. Опитахли да се свържет и със съпруга й, но без успех. Близките на Айлин се надяват само проблемите с мобилната връзка в района да са причина за невъзможността да се свържат.

Все още се издирва и мъжът от град Искендерун с българско и турско гражданство, за когото в понеделник посланикът посланикът ни в Турция Ангел Чолаков съобщи, че е в неизвестност след силните земетресения в Турция. "Неговите роднини са отишли на място и Консулската служба е във връзка с тях. Има редица хора, които са изкарани от руините от блока му и са настанени в болница. Надеждата е, че той е между неидентифицираните хора в лечебното заведение", обясни външният ни министър Николай Милков, цитиран от NOVA. По думите му има засилен трафик по границите ни от турски граждани, чакащи транзитни визи за преминаване - с цел

да влязат в Турция и да помагат на близките си там.

Освен влизащите в Турция се увеличават и излизащите. Хората бягат и от големите градове, засегнати от земетресението. БНР информира за постъпил в Ситуационния център на МВнР сигнал за български гражданин, който се е намирал в град Антакия (в провинция Хатай - б. р.). Посолството ни в Анкара е подало сигнал за случая към Председателството за управление на бедствия и извънредни ситуации. За момента турската страна не разполага с информация за лицето. В сайта на външното ни министерство се съобщава, че във връзка с широкомащабните спасителни операции в считаните за зони на бедствие провинции Адъяман, Хатай и Кахраманмараш движението се ограничава, като ще бъдат допускани единствено спасителни екипи и превозни средства, превозващи материали за оказване на помощ.