Видео, за което се твърди, че показва руски войници да пребиват ранения си командир, беше разпространено в украински профили в социалните мрежи. Украински дрон е засякъл инцидента близо до източния град Бахмут, където от месеци се водят интензивни военни действия, съобщава The Guardian, където е публикувано и видеото. Четиримата заснети бойци, за които се предполага, че са от частната военна групировка "Вагнер", първоначално извеждат ранения от развалините на срутени къщи, като го държат за ръцете и краката.

Второ видео показва предполагаемия побой, като някои от войниците държат лопати. Не е ясно какво се е случило след това с пребития. Случаят кореспондира с постоянните съобщения за това, че бойците от "Вагнер" са заплашени от екзекуция, ако не успеят да завладеят територия на бойното поле. Видеото е направено по-рано през седмицата от специализирания отряд "Сенека" и разпространено в украински канали на социалните медии. The Guardian припомня, че лично ръководителят на "Вагнер" - Евгени Пригожин, води кампанията по включването на осъдени престъпници във военните действия. Отрядите на "Вагнер" заедно с руските войски от 106 въздушнодесантна дивизия опитват да щурмуват украинските позиции в северните покрайнини на града.

От стратегическа гледна точка град Бахмут не е толкова важен, но се предполага, че се цели той да бъде превзет до 24 февруари, когато ще се навърши една година от руската инвазия в Украйна.