И подполковник, командвал мобилизацията на войници в руския Далечен Изток е открит мъртъв. Още преди да стигнат на фронта руснаци започнаха да окапват и умират. Става въпрос за тези, които Владимир Путин нареди да бъдат мобилизирани и да се бият в Украйна. Сега тялото на подполковник Роман Малик, комисар на град Партизанск на около 150 км източно от Владивосток, е открито върху ограда. Официалната версия по руските медии е за самоубийство, но в руските телеграм канали това се поставя под съмнение.

"Роднините на мъжа не вярват, че той е решил да се самоубие.

Той е бил адаптивен, самоуверен", пише един потребител. Малик е участвал в мисии в Чечня и като комисар е отговарял за мобилизирането на войници за фронта в Украйна. На 17 октомври пък кметът на Москва Сергей Собянин обяви, че "частичната" мобилизация в руската столица е приключила. Военният комисар на града Максим Локтев допълни, че се преустановяват всички издирвателни дейности срещу укриващите се и никой от тях повече няма да бъде преследван. Но московчани имат причини да се съмняват, че това отговаря на истината. След изявлението на Собянин

мобилизацията няма да приключи,

просто защото липсват законови гаранции за това. В нито един нормативен документ, включително в указа на президента Владимир Путин не е посочен броят на хората, които се предвижда да бъдат мобилизирани, нито срокът, в който това трябва да стане. Според юристи очевидно Собянин просто се опитва да ограничи недоволството сред московчани от незаконните действия на полицията. Униформените причакват минувачите на входовете на метростанциите и в жилищните кооперации, за да им връчат повиквателните. Неговите думи нямат никаква правна сила и не осигуряват никакви гаранции, предупреждават те затова жителите на руската столица трябва да очакват, че всичко ще продължи както и досега.