Бившата първа дама Мишел Обама изпревари губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм, вицепрезидента Камала Харис и бившия държавен секретар Хилари Клинтън в проучване за това кой според демократите може да замени 81-годишния Джо Байдън в номинацията за президентските избори, ако той отпадне от вота. 

60-годишната Мишел Обама многократно е казвала, че няма интерес да се кандидатира за поста и е признавала, че е „ужасена“ от вероятния резултат от тазгодишните избори. Но все още не е потвърдила скорошните теории, че името й може да бъде в листата на демократите, ако Байдън напусне надпреварата. 

Проучването на Rasmussen Reports установява, че 47% от вероятните избиратели в САЩ смятат, че е вероятно демократите да заменят Байдън като кандидат за президент на партията, включително 22 на сто, които вярват, че това е много вероятно – въпреки че почти всички лидери на Демократическата партия подкрепят президента за втори мандат. 

Спекулациите се натрупват около това

кой потенциално би могъл да замени Байдън,

ако той напусне надпреварата преди ноември. Слуховете достигнаха връх след оповестяването на доклада на специалния прокурор Робърт Хър за работата на Байдън със секретни документи, който беше публикуван по-рано този месец и в който президентът беше описан като възрастен мъж с лоша памет. 

Докато почти половината от гласоподавателите вярват, че Байдън ще бъде заменен в листата, повече от 66 процента от републиканците смятат, че е поне донякъде вероятно демократите да се явят на изборите с друг кандидат. Това е мнението на едва 33% от демократите и 43 на сто от необвързаните избиратели. 

Въпреки това, има малък консенсус сред гласоподавателите на демократите относно това кой би бил по-добрият вариант да го замести, ако Байдън реши да се оттегли. Всеки пети или 20 процента от демократите в проучването посочват бившата първа дама Мишел Обама като предпочитания избор за следващ президент. 

На второ място сред техните предпочитания, с 15%, е вицепрезидентът Камала Харис. 

Бившият държавен секретар Хилари Клинтън е на трето място с 12 процента, следвана от 11 на сто, които предпочитат губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм и девет процента, които искат губернатора на Мичиган Гретхен Уитмър.

27 на сто от гласоподавателите на Демократическата партия смятат, че никой от посочените политици в проучването не би бил по-добър от Байдън, а шест процента обявиха, че не са сигурни. 

По-рано тази година Мишел Обама каза в интервю за подкаст, че е

„ужасена“ от потенциалния резултат

от изборите през 2024 г. Но докато тя беше страхотен борец за колегите си демократи и активна в усилията за излизане от гласуването, преди това бившата първа дама отричаше какъвто и да е интерес сама да се бори за поста. 

Междувременно Харис каза, че е „готова да служи“, ако възникне необходимост, но разкритикува критиките към Байдън, наричайки доклада на специалния прокурор политически мотивиран. 


Нюсъм, който предизвика спекулации относно собствените си президентски стремежи, също беше яростен защитник на Байдън, отхвърляйки притесненията относно умствената му острота и рекламирайки постиженията на президента по време на предизборната кампания. Клинтън каза, че възрастта на Байдън на 81 години с основание предизвиква загриженост, но тя също така активно помага в усилията за набиране на средства за кандидатурата му за преизбиране. 

Губернаторът на Мичиган Гретхен Уитмър също беше активен поддръжник на кампанията на Байдън и усилията за набиране на средства. В интервю през уикенда за CNN тя призова избирателите в нейния щат да гласуват „положително за президента Байдън“ на фона на настояването на прогресистите в Мичиган демократите да гласуват „неангажиращо“ на първичните избори във вторник. 

Байдън даде старт на кандидатурата си за преизбиране миналата година. Той отхвърли притесненията относно способността си да изкара втори мандат и разкритикува доклада на Хур, заявявайки, че паметта му е добре. 

Въпреки спекулациите дали президентът ще остане в надпреварата, изминаха 140 години, откакто политическа партия отказа номинация за втори мандат на действащ държавен глава, който се бореше за него и това се случи при много различни обстоятелства, напомня Daily Mail.