Пандемията от COVID-19 причини големи сътресения в работната сила в Америка – събитие, което много от експертите наричат „Голямото напускане“. 

През 2022 г. повече от 50 милиона работници освободиха работните си места, след като други 47,8 милиона направиха същото през 2021 г. През 2023 г. тази тенденция постепенно затихваше, като до август напусналите работа бяха 30.5 милиона. 

Въпреки че нивата на напускане остават високи, нивата на наемане продължават да ги изпреварват, тъй като много работници преминават към други работни места в търсене на по-добра работа – житейски баланс и гъвкавост, повишено възнаграждение или силна фирмена култура, пише в свой анализ Американската търговска камара. Дори ако всеки безработен работник обаче успее да започне работа в съответната индустрия, пак ще има милиони незаети работни места, което подчертава широко разпространения недостиг на работна сила, показва доклад на Бюрото по трудова статистика. 

Сектор „Отдих и туризъм“

е с най-голям недостиг на персонал

Работните места, които са изцяло присъствени и традиционно дават по-ниски заплати, изпитваха затруднения да задържат служителите си още преди пандемията. Секторът на туризма и хотелиерството традиционно регистрира най-висок процент напуснали служители сред всички индустрии, като в подсектора на услугите за настаняване и ресторантьорството броят на напускащите не е спадал под 4.5 процента от юли 2021 г. насам.

Като цяло през септември 2023 г. работните си места в тази сфера са освободили 837 хиляди работници, но 1.1 млн. души са били наети през същия месец. От ноември 2020 г. този сектор поддържа най-високия процент на наемане сред всички индустрии, вариращ между 6% и 19%. 

Други сектори, изпитващи остър недостиг на работна сила, са образованието и здравните услуги, както и секторът на професионалните и бизнес услугите, в които постоянно има голям брой свободни работни места. Струва си да се отбележи, че професионалните и бизнес услуги обхващат широк спектър от професии, включително правни услуги, научни изследвания, както и  работници по озеленяване и чистачи. 

Производствената индустрия също загуби приблизително 1.4 милиона работни места от началото на пандемията. Въпреки отбелязаното възстановяване, към август 2023 г. продължаваше да съществува празнина от общо 616,000 свободни работни места. Междувременно

в по-стабилни индустрии с по-високи доходи,

като финансови дейности и производство, броят на напускащите служители е по-малък. В тях съществува друг проблем. Работодателите в индустриите с по-ниско текучество имат по-малък избор от опитни кандидати, когато трябва да запълват работни места. Тази ситуация води до засилена конкуренция между компаниите, които трябва да се борят за ограничения набор от налични таланти. 

От другата страна, строителният бранш пък е изправен пред излишък на работна ръка. Броят на безработните с опит в тази индустрия надвишава свободните свободни работни места, които бяха средно 367,000 на месец през 2023 г., докато средният месечен брой лица с опит в тази област, търсещи работа, възлиза на 490,000. 

На какво се дължи недостигът на работна сила? Според Джон Блевинс, лектор в SC Johnson College of Business към университета „Корнел“, има няколко фактора, които все още го подхранват, сред които намален процент на участие на пазара на труда, намалял брой имигранти заради пандемията и по-високо от очакваното търсене на работна ръка, заради засилващата се икономика. 

„Ще отнеме време, за да се върне нормалният поток от работници мигранти, а САЩ все още се нуждаят от нископлатена имигрантска работна сила, за работни места, които американците не искат да заемат“, обясни Блевинс. 

Очаква се предизвикателствата на пазара на труда, пред които е изправен бизнесът, да продължат и през следващите няколко десетилетия, тъй като работната сила застарява, докато работодателите продължават да създават нови работни места.

13-те най-засегнати щата от недостиг на работна сила

Тринайсетте щата, които са най-засегнати от недостиг на работна ръка, според Търговската камара на САЩ, са Алабама, Арканзас, Мейн, Мериленд, Масачузетс, Монтана, Небраска, Ню Хемпшир, Северна Дакота, Оклахома, Южна Дакота, Юта и Върмонт. Те са включени в категорията „Най-тежък недостиг“. 

Северна Дакота и Южна Дакота имат по едва 35 налични работници за всеки 100 възможности работни места, съответно с 30,000 и 31,000 работни места и 8,466 и 8,864 безработни. Небраска и Мериленд имат 40 свободни работници, Ню Хемпшир – 41 свободни работници, Монтана – 46 свободни работници на всеки 100 работни места. 

От другата страна на таблицата е Тексас, където все още изпитват недостиг на работна сила, но заради ръста на миграцията разполагат с по 89 безработни лица за всеки 100 отворени работни позиции. Отличник по този показател е и щатът Илинойс със 76 налични работници за всеки 100 позиции.

Скоро няма да има кой да ни лекува

Съединените щати изпитват остър недостиг и на здравни работници. Очаква се това само да се влоши през следващото десетилетие. 

Нуждата на застаряващото население от такива грижи нараства, но пенсионирането и прегарянето изтласкват здравни работници от сектора, подхранвайки криза, която не показва признаци за разрешаване. 

Бюрото по трудова статистика прогнозира, че страната ще се сблъска с недостиг на 195,400 медицински сестри до 2031 г. и че броят на работните места за лични здравни помощници ще се увеличи с 37 процента до 2028 г. 

Но никъде недостигът няма да се усети повече, отколкото сред лекарите. Очаква се страната да изпита липсата на до 124,000 лекари през следващите 12 години, според доклад от 2019 г. на Асоциацията на американските медицински колежи.

Тези числа включват недостиг на между 17,800 и 48,000 лекари от първичната медицинска помощ, дефицит, който може да има значително въздействие върху пациентите. „Когато хората нямат достъп до рутинни първични грижи и превантивни услуги, те живеят по-болни и умират по-млади“, каза президентът на Американската медицинска асоциация (AMA) Джеси Еренфелд. 
Той добави, че недостигът на лекари за първична медицинска помощ засяга особено силно селските и цветнокожите общности. 

Защо страната страда от този недостиг? Една от причините е, че търсенето на лекари нараства по-бързо, отколкото предлагането може да поеме. С други думи, кръгът от хора, които се нуждаят от грижи, се разширява по-бързо от редиците на лекарите, които могат да ги лекуват. Това се дължи главно на факта, че страната има застаряващо население и застаряваща работна сила в здравеопазването. В момента почти половината от работещите лекари в Съединените щати са на 55 и повече години, според AMA. 35% от работната сила на лекарите ще достигнат пенсионна възраст през следващите пет години.

 

Нарастващият недостиг на лекари вече създава и натрупана умора сред практикувашите, затова много от тях напускат, обяснява пък главният изпълнителен директор на Rush University System for Health Омар Латейф.

Въпреки недостига големите компании правят съкращения

Множество компании от технологичната, медийната, финансовата и търговията на дребно направиха значителни съкращения на персонала през 2023 г.

Технически титани като Google и Meta, финансови гиганти като Goldman Sachs и производители като Dow обявиха съкращения. 2024 вече изглежда мрачна. А е едва февруари. Тридесет и осем процента от бизнес лидерите, анкетирани от ResumeBuilder, смятат, че са вероятни съкращения в техните компании тази година, а около половината казват, че техните компании ще замразят наемането на служители. Половината от анкетираните посочват като причина притесненията за рецесия. Друг важен фактор е изкуственият интелект. Около четирима от 10 респонденти казаха, че ще извършат съкращения, докато заменят работниците с AI, като Dropbox, Google и IBM вече обявиха съкращения на работни места точно по тази причина. 

Освен технологичните компании, производителят на спортни стоки Nike също обяви намаляване на разходите до 2 милиарда долара, което включва и съкращения на персонал. Причината за взетото решение е бавен ръст на продажбите. „Виждаме индикации за по-предпазливо поведение на потребителите по света“, каза главният финансов директор на Nike Мат Френд през декември. 

Съкращения в eBay пък ще засегнат около 9% от работната сила на компанията, каза главният изпълнителен директор Джейми Яноне. Те са необходими, тъй като „общият брой на служителите и разходите на компанията изпреварват растежа на нашия бизнес“, обясни той. 

12 хиляди служители ще загубят работното си място и в куриерската компания UPS. Съкращенията биха могли да спестят на компанията 1 милиард долара през 2024 г., каза главният изпълнителен директор на UPS Карол Томе по време на разговор за печалбите през януари. 

Намаляване на персонала предстои и в Рaypal, където се готвят да се разделят с около 2,500 служители. „Ние правим това, за да определим правилния размер на нашия бизнес, което ни позволява да се движим със скоростта, необходима за предоставяне на нашите клиенти и стимулиране на печеливш растеж“, пише изпълнителният директор Алекс Крис. 

Компанията зад Snapchat също обяви през февруари, че намалява глобалната си работна сила с 10%. Между 1,600 и 3,100 работни места ще бъдат премахнати от компанията. 

Козметичната компания обяви в понеделник, че ще съкрати 3% до 5% от ролите си като част от план за преструктуриране. Съобщава се, че Estee Lauder е наела около 62,000 служители по целия свят към 30 юни 2023 г. 

Zoom съкращава 150 работни места, след като освободи 1,300 души миналия февруари.