Николай Младенов

Бившият външен министър Николай Младенов е предал българските национални интереси, като е подпомогнал навлизането на терористи в страната и по този начин е спазарил поста си на специален пратеник на ООН в Ирак. Новата длъжност му носи $35,000 месечна заплата, отделно и командировъчни за всяко пътуване. Това разкри д-р Мохд Абуаси от Центъра за близкоизточни изследвания в София. Д-р Абуаси е палестинец по произход, но български гражданин от повече от 20 години. През 2012 година Младенов организира посещение в България с обиколка из луксозни хотели на лидери на опозицията в Сирия. Според д-р Абуаси сред тях имало и лидери на въоръжената опозиция, чиято цел далеч не е демократизиране на Сирия, а тероризъм. Арабите бяха настанени за два дни и в хотел ,,Правец ризорт", собственост на българския олигарх Валентин Златев, чийто баща Васил Златев дълги години бе дясна ръка на Тодор Живков и несменяем комунистически кмет на Правец. Според д-р Абуаси веднага след тази среща в България са се появили няколко странни лица, които бързо са получили статут на бежанец и свободно се разхождат из страната. Това са хора, които са воювали в Сирия на страната на ,,Ал Кайда", не го крият и дори публикуват в свои профили из социалните мрежи клипове, на които демонстративно са застанали с оръжие или под знамето на терористичната организация. В предаването ,,Всяка неделя" д-р Абуаси показа снимка на един такъв сириец. На нея се вижда човек, уличен в терористични действия в сирийския град Хомс, който в момента има статут на бежанец в България. Според г-н Абуаси този човек имал достатъчно пари и обикалял скъпарските заведения на София съвсем необезпокояван от властите. ,,Той няма нищо общо с бежанците, които мизерстват в центровете за настаняване, той демонстрира добро материално положение", каза представителят на Центъра за близкоизточни изследвания. „Аз не казвам, че в момента тези хора ще извършват атентати. Но населението има право да се притеснява от подобни образи. Повечето проблеми в Близкия изток идват именно от агресивни групировки. Трафикът към България се засили, след като Гърция затвори границите си. Мерките срещу кризата трябваше да бъдат направени още тогава, не да се чака хората тук да станат 10,000, казва той. - Турция има политическа причина да иска голяма част от бежанците да се преместят в България. Не всички от тях са терористи, но това дава удобна възможност на терористите да навлязат в България и по този начин да имат достъп до Европа. А ако те направят нещо в Европа, България ще трябва да поеме отговорност за тях. Защото те са получили статут на бежанци у нас", категоричен е Абуаси.

Според него връзката между срещата на Младенов в Правец и появата на подобни лица в България, които са добре приети от властите, е съвсем очевидна. Абуаси попита риторично: ,,Каква е ползата за България да се привика въоръжената опозиция от Сирия на среща в Правец? Според експерта много хора, които са терористи, са получили статут в България и от месеци са в страната.

Освен това г-н Младенов си позволил да въвлече България и официално в конфликтите в Близкия изток. При свое посещение в Израел в началото на тази година, докато все още е заемал поста дипломат №1, той заявил: Всяка атака срещу Израел е атака срещу България! ,,Това са му отплатата и възнаграждението за продажбата на нашите национални интереси! Може да проследите много от политиците ни какво са работили, след като са напуснали властта! Това е болезнена тема", каза д-р Абуаси. Относно идеята на режисьора Нидал Алгафари, който е сириец по произход, да се заселват бежанци в Странджа, Абуаси заяви, че това е открита провокация.