Въвеждането на таван на цената не само на руския газ, но и на целия внос на газ в Европейския съюз, поискаха в петък някои от министрите на енергетиката на извънредна среща в Брюксел. Те възложиха на ЕК възможно най-бързо да излезе с общи законодателни предложения за справяне с високите цени на електроенергията.

България очаква първо да види конкретните предложения от Брюксел, преди да се произнесе по тях, каза за БНТ енергийният служебен министър Росен Христов, който също участва в срещата. Според него цената на газа за октомври в България ще бъде по-ниска.

Освен таван на цената на газа, министрите очакват от Еврокомисията предложения за таван на свръхпечалбите на производителите на ток от възобновяеми източници и атомна енергия, въвеждане на вноска „Солидарност“ за компаниите, които добиват изкопаеми горива, както и координирани мерки за намаляването на търсенето на електроенергия и подкрепа за енергийните дружества.

"Днес европейските министри на енергетиката се съгласиха за необходимостта от спешно европейско решение. Заедно с ЕК ние трябва да работим много бързо, за да представим координирано решение на общоевропейско ниво, за да се справим с високите цени на електроенергията възможно най-бързо. Дискусията не беше лесна и няма да е последна, но имаме ясна посока за мерките, които трябва да бъдат взети”, каза Йозеф Сикела, министър на индустрията и търговията на Чехия.

Според българския служебен министър на енергетиката мерките, които са били обсъждани, не съдържат конкретика. Той каза, че страната ни ще представи позицията си, когато види конкретните цифри и калкулации. Христов коментира, че служебното правителство не може да предприеме нови мерки за подпомагане на уязвими домакинства или бизнеса, защото в момента няма работещо Народно събрание.

"Компенсациите, които в момента се прилагат, ние ги продължаваме да ги прилагаме. Нови ние можем да подготвим и евентуално да внесем евентуално за одобрение в следващото Народно събрание, което се очаква да функционира от месец октомври", каза той.

Служебният министър е оптимист за намаляване на цената на газа през октомври:

"Както, предполагам знаете, цената за октомври за газа се очаква да е значително по-евтина, основно затова, че разработва интерконекторът. В последния стадий сме на преговори с доста източници на газ, различен от "Газпром експорт", където договаряме цени под тези на доставките от септември, които бяха договорени от предишното правителство".

Христов коментира, че страната ни се опитва да преговаря с “Газпром” по две причини - да поднови доставките по сегашния договор и да бъде в добра позиция при евентуален бъдещ арбитраж. Темата за опитите на Българи да поднови преговорите с “Газпром” не е била обсъждана на днешния съвет.