Министърът на финансите Джанет Йелън изпрати в петък ново писмо до Конгреса, от което става ясно ,че преговарящите за тавана на дълга страни имат малка отсрочка от приближаващия краен срок. Писмото посочва, че правителството няма да започне да изчерпва парите за плащанията си до 5 юни - малко по-късно от предишната прогноза на ведомството за 1 юни.

"Въз основа на най-новите налични данни сега изчисляваме, че Министерството на финансите няма да разполага с достатъчно ресурси, за да изпълни задълженията на правителството, ако Конгресът не е повишил или спрял лимита на дълга до 5 юни", пише Йелън.

Актуализацията на крайния срок отпуска така необходимото време на преговарящите да постигнат сделка за повишаване на лимита на дълга и за избягване на катастрофално неизпълнение на задълженията. Така наречената "дата X" винаги е била плаваща, базирана на ежедневните федерални данъчни приходи и разходи.

Паричните резерви на Министерството на финансите обаче са опасно ниски. Според новите данни паричният му баланс е намалял до едва 39 милиарда долара в края на деня в четвъртък. Това е спад от приблизително 60-те милиарда долара в края на миналата седмица и от 316 милиарда долара в началото на месеца.

Министерството на финансите също публикува данни, според които притежава приблизително 67 милиарда долара под формата на "извънредни мерки", които може да употреби. В писмото си Йелън отбеляза, че над 130 милиарда долара плащания са планирани за първите два дни на юни, включително към ветерани, към получатели на социално осигуряване и към ползващи Medicare.