Бизнесменът Михаил Михайлов от Чикаго е на път да придобие окончателно сградата на „Св. Иван Рилски“ след като в началото на миналата година започна да изкупува от банките заемите, които църквата имаше. Но от спасител Михайлов е вероятно да се превърне в ликвидатор на храма. През пролетта на миналата година той пое контрола върху сградата като неин кредитор и преди Гергьовден я затвори. „Тази сграда е в процедура по несъстоятелност. С решение на съда в Кук Каунти, църквата трябва да бъде затворена, за да бъде запазена докато несъстоятелността бъде финализирана“, пишеше на бележка, залепена на сградата на „Св. Иван Рилски“ в началото на май м.г. Година по-късно процедурата е на път да приключи и Михайлов да получи собственост върху сградата или някой друг да я купи, а той да си възстанови похарчените за заемите средства. Една от идеите му е сградата да бъде купена с пари на общността и дарена на Малко Българско училище.

Дали обаче сградата ще продължи да бъде българска църква, не е ясно. В пост в социалната мрежа Facebook Михайлов дава на българската общност в Чикаго срок от два месеца – до края на юли, за самоинициатива, която да запази храма. Но уточнява – „Ще трябват и финансови средства, разбира се.“

„След почти двугодишна разправия в съда вече разполагам със "Judgment of Foreclosure", пише Михайлов, който обича да се представя като един от „най-щедрите спонсори“ на българската общност. Следващата стъпка е сградата официално да бъде обявена на търг където всеки, който има интерес, може да я придобие. За да стане това обаче, те трябва да предложат сума, която е по-голяма от тази, която Михайлов е направил, за да придобие сградата. Според източници на BG VOICE това са около 550-600 хиляди долара, което включва сумите по двата заема, адвокатски разходи по делата и поддръжка на сградата. Търгът е официално обявен за 1 юли от  10:30ам CST на адрес: One South Wacker, 1st Floor Suite 35R, Chicago, IL,60606. Ако никой не предложи по-голяма сума от инвестицията на Михайлов, сградата ще остане негова като собственик на кредите на храма.

По-късно в коментар под поста си Михайлов предлага сградата да бъде купена със средства от българската общност (т.е. той няма намерение да дари сградата) и тя да бъде

предоставена на една от две нон-профит организации - Малко Българско Училище или Асоциацията на българските професоиналисти

която се управлява от Любо Крулев, който е и член на борда на директорите на МБУ. Михайлов доскоро също беше член на борда на МБУ след като кредитира купуването на тяхната сграда. В поста си Михайлов описва своя бизнес план за сградата, за който BG VOICE писа още миналата година - тя да бъде дадена под наем на новата църква, но не и дарена. А договорът за наем да се превърне като форма на контрол за управниците на новата църква. План, който според експерти по църковния канон, трудно би проработил (по-долу обясняваме защо).

Дали Михайлов ще придобие сградата и щакво ще се случи след това не е ясно. „До този момент, Българската общност в региона на Чикаго не се е самозерила, за да бъде организирана нова църковна организация, да се изгради екип от хора, които да възстановят църковният живот в епархията и да се грижат за сградата. Моят принос дотук е изкупуването на дълговете за сградата, активно участие в съдебното дело, подръжка и ремонти на сградата“, пише Михайлов във Facebook (оригиналният правопис е запазен, бел.ред.) и добавя:

„Повече от това, аз лично не мога да направя!“

Когато Михайлов решава да влезе в църковните дела в края на 2022 година, той прави поредица от срещи с бизнесмени, църковни представители, журналисти и общественици в българската общност в Чикаго. Той търси съмишленици за спасяването на църквата, която към този момент дължи около 470 хиляди долара към две банки и Американската православна църква (ОСА), под чиято шапка е създаден и работи храмът „Св. Иван Рилски“.  Никой обаче не се отзовава на идеята на Михайлов да участва в закупуването на сградата и той решава да продължи сам, надявайки се, че ще намери подкрепа в бъдеще когато успее да придобие сградата. 

Своя план за църквата Михайлов описва подробно в меморандум, който изпрати и до BG VOICE. Планът обаче е по-възможен за бизнес начинание отколкото за църковен храм, смятат експерти по канона, с които BG VOICE разговаря. Според плана Михайлов предвижда учредяването на нова неправителствена организация (nonprofit), която да създаде нова църква в Чикаго – с друго име и под юрисдикцията на Българската православна църква (сега „Св. Иван Рилски“ е към Американската православна църква - ОСА).Търговското дружество на Михайлов, което ще придобие сградата, ще я дава под наем на тази нова неправителствена организация при благоприятни условия. Възможно е това търговско дружество да прехвърли сградата на отделен nonprofit, за да се избегнат данъци и такси, от които държавата освобождава неправителствените организации. 

Тази форма на отношения между собственика на сградата и новото църковно дружество, ще направи църковната управа зависима от желанията на наемодателя си, който винаги може да прекрати договора за наем и да ги изгони от сградата на храма.

Планът на Михайлов предвижда, ако новата църква се провали, сградата да бъде продадена, а приходите – разпределени между членовете на корпорацията. Бизнесменът обаче твърди, че дългосрочната му цел е сградата да бъде използвана в полза на българската общност. Сега обаче той дава срок от един месец след евентуалното придобиване на сградата, за да се случи нещо, иначе ще я продаде и 

де факто ликвидира една от двете български православни църкви в Чикаго.

„След публичния търг на 1-ви юли, ако сградата стане моя собственост, ще дам още 1 месец на българската общност в района на Чикаго да се организира и да предложи екип от хора и план за действие по евентуалното възстановяване на църковния живот в тази сграда. Ще трябват и финансови средства, разбира се. След този срок, през Август 2024 ще обявя сградата за продажба.“, пише Михайлов, потвърждавайки, че не е намерил хора, които да подкрепят неговата идея за храма. Според източници на BG VOICE Михайлов е водил разговори и с представители на БПЦ където също не проявили интерес към идеята частен храм под наем.

Една от причините Михайлов да не намира подкрепа е, че планът му, макар да следва солидна бизнес логика, не калкулира каноничните особености на църковния живот и ред, смятат експерти.

„Една църква не е бизнес предприятие. Има канон“,

казва проф. Георги Иванов – дългогодишен изследовател на църковните проблеми в САЩ и експерт по православния канон - Някои неща не могат да се случат както Михайлов ги планира. Да вземе една сграда и да я даде под аренда – това няма да стане. Една сграда, за да е църква, трябва да получи благословията на владиката. Трябва епископ да положи антиминс, за да се водят служби в нея.“

Според него БПЦ едва ли ще приеме плана на Михайлов. „Владиката Йосиф едва ли ще се съгласи бизнес ориентирана организация, която да предлага на една църковна община сграда и да има влияние в избирането на свещеника и църковното настоятелство, което вероятно ще са по-скоро мениджъри на сградата“, казва проф. Иванов.

Близки до митрополит Йосиф в Ню Йорк също казаха пред BG VOICE, че е изключено такава уговорка да бъде приета от БПЦ – сградата да бъде давана под наем на новата църковна общност. „Вероятно владиката ще постави условие сградата да бъде дарена на новата църковна община“, смята проф. Иванов. Нова църковна община в Чикаго обаче не е създадена, а Михайлов не изглежда да има желание да дари сградата.

През май м.г. Михайлов каза, че не е обсъдил плана си с митрополит Йосиф. „Но, имах разговори с него през 2022 година и той ме помоли да направя всичко възможно да запазя храма и да го приобщим към Българската Православна Църква, където му е мястото. И това е, което се опитвам да постигна в момента с всички мои действия, но пак повтарям, че това ще бъде единствено възможно с широка подкрепа на българската общност в САЩ и не само финансова“, казва Михайлов. След това е водил разговори с представители на БПЦ, но не е успял да получи подкрепа от църквата-майка.

Друга заинтересована страна по казуса е Комитетът за спасение на „Св. Иван Рилски“, в който влизат хора, изгонени от църквата през 2018 г. от отец Димитър и борда. Там е и един от основателите на църквата Георги Иванов, който е дал стотици хиляди долари през годините за храма. Те обаче имат хладни отношения с Михайлов и изглежда също не подкрепят неговия план.