Google Translate вече има нов сериозен конкурент в лицето на Microsoft Translator. Софтуерният гигант пусна своята нова услуга, която ще се предлага и с отделни приложения за Android, iOS, Android Wear и Apple Watch. Това означава, че преводачът може да бъде използван на практически всички мобилни устройства с интернет връзка. Приложението поддържа както превод чрез въвеждане на текст, така и чрез глас.
И докато Google Translate предлага превод само от и на 27 езика, Microsoft Translator може да превежда на 50. Сред тях е и български. Досега Microsoft имаше подобни услуги само за Bing и чрез приложението Skype Translator, което скоро ще стане част от самия Skype. Изглежда компанията вече се чувства достатъчно уверена в качеството на преводите си, за да може да се използват от възможно най-много хора.
Microsoft Translator ще е особено полезен за притежателите на умни часовници. Те ще могат да използват устройствата си за преводачи и да виждат преводите на изговорените думи. Всички настройки автоматично се синхронизират между часовника и смартфона, така че няма нужда да се правят по два пъти.
Компанията уточнава, че приложението е самостоятелно и не е свързано с гласовия асистент Cortana, Skype Translator или някое от другите подобни разработки. Все пак то използва същата инфраструктура и облачни услуги като останалите системи. Приложението е безплатно и тепърва ще се подобрява, включително и чрез добавянето на още езици, коментират от Microsoft.