Матайъс (Пламен)

Йово Колев

Матайъс Милър е роден през 1992 г. във Варна. 23-годишен той е герой на третия сезон на шоуто „Breaking Amish", чиято премиера беше през септември 2014 г. по TLC. Той е един от петимата участници в шоуто, в което група млади мъже и жени скъсват с традиционния начин на живот в религиозната общност на т. нар. амиши и заживяват в Ню Йорк, където са принудени да сменят конската каруца с такси, да носят дънки и да използват мобилен телефон и електричество.

Амишите са затворена религиозна общност в Америка, близка до протестантите. Наброяват около 300 хил. души в САЩ. Те са известни с това, че се обличат семпло и не използват модерни технологични изобретения като автомобили и електричество. Религията им забранява да служат в армията, да ползват социално осигуряване и финансова помощ от държавата и мнозина от тях отбягват застраховките. Амишите говорят архаичен диалект, известен в САЩ като пенсилвански нидерландски.

Когато е на десет дни, Матайъс е даден в сиропиталище. По-късно, когато е на четири години, е осиновен от семейство американски амиши от Охайо. Баща му е проповедник и прекарва малко време със семейството си. Истината за циганския произход на Матайъс е разкрита още в първия епизод на шоуто.

„Предполага се, че майка ми е била проститутка. Когато съм бил на десет дни, са ме оставили в сиропиталище. Когато съм бил на четири, моите родители, които са амиши, са ме осиновили. Сред амишите няма да видите много хора с тъмен цвят на кожата", казва Матайъс. Той смята, че амишите са лицемери и иска да напусне общността им. Казва, че дори родителите му да го приемат като техен роден син, останалите членове на общността остават резервирани към него.

В един от епизодите на шоуто Матайъс отива в българския ресторант „Тракия" в Куинс, за да разбере повече за корените си. Там той и останалите участници в риалити шоуто ядат шкембе чорба и кебапчета. Матайъс разпитва една от сервитьорките за България и тя му разказва за Варна, където той е роден. Българката му обяснява и произхода на рожденото му име Пламен. От българския ресторант участниците в риалити шоуто се пренасят в цигански бар, където Матайъс за пръв път попада сред хора от неговия етнос.

Матайъс мечтае да направи кариера като изпълнител на кънтри. Когато е на шестнадесет години, получава акустична китара като подарък и се запалва по музиката. „За амишите музиката е много важна. Казват, че това е елементарно удоволствие, но мен ме кара да се чувствам като мъж. Никой не ме е учил как да свиря на китара, защото амишите не свирят на китара. Ето защо си купих няколко диска с музиката на Джони Кеш, защото много го обичам", казва Матайъс.

Риалитито „Breaking Amish" се състои от 9 едночасови епизода. За разлика от т. нар. румспринга - ритуала, при който амишите трябва да направят избор между живота в общността и светския живот, участниците в „Breaking Amish" нямат колебания в избора си. Те са твърдо решени да зарежат живота си далеч от цивилизацията. Близките им, разбира се, не са особено доволни от това и в повечето случаи пътят на „ренегатите" назад към общността е безвъзвратно отрязан. Така например неотдавна Матайъс се оженва за Кортни - момиче от общността на амишите, от което очаква дете. Матайъс обяснява на Кортни, че пътуването му до Ню Йорк е отлична възможност за тях да прекарат известно време разделени и да преосмислят връзката си. Сега Матайъс е раздвоен - той трябва да реши дали да остане у дома и да се грижи за семейството си, или да се занимава с музика. В крайна сметка решава да се завърне при съпругата си Кортни и дъщеря им Нела. Записва се на курсове за пожарникари, но не се отказва от мечтата си да се занимава с музика.