Необичайно висок процент турци, подали молба за виза за Германия, получават отказ, а аргументацията нерядко е озадачаваща. Тенденцията се наблюдава и в други страни от Шенген. Защо отказват визи на толкова много турци?

Аргументацията на германските

консулски служби подхранва подозрения. Отказът за издаване на виза често пъти се обяснява с това, че целта на пътуването "не звучи убедително" или че "съществуват съмнения в намерението на кандидатите за виза да се завърнат в страната си", пише Дойче Веле. В писмо до медията, един бизнесмен разказва, че трима от неговите петима сътрудници не получили визи и той бил принуден да се откаже от участието си в един панаир в Дюселдорф. Досега фирмата всяка година участвала в изложението, а служителите и винаги получавали визи. Сюлейман Уребе, студент по европейската програма Еразъм, разказва, че дори си намерил германски гарант (макар това да не се изисква за студентите по програмата Еразъм), но въпреки това не получил виза. Този отказ означава незачитане на програмата Еразъм и разрушава мечтите на младите хора, възмущава се Сюлейман. Разочарована е и младата галеристка Есенгюл Челик, която искала да участва в световноизвестното изложение на модерното изкуство "Документа" в Касел, но така и не получила виза. Известният кинодокументалист Юмит Кивандж разказва на свой ред за проява в памет на негов покоен приятел в Хамбург, в която трябвало да участва и арт-група от Турция. Двама души обаче не получили визи и пътуването пропаднало.

Статистика на Министерството на външните работи

на Германия показва, че през последните години все повече турски граждани получават отказ на молбите за виза. През 2014 г. германските консулски служби в Турция са обработили близо 200 000 молби за виза и са отхвърлили 5,9% от тях. През 2021 г. заради пандемията подадените молби са едва 129 000, но отказите вече възлизат на 19%. А през първата половина на тази година се отхвърля всяка пета молба за виза. Добре информирани източници твърдят, че причината за това вероятно е неблагоприятното икономическо и политическо положение в Турция. Галопиращата инфлация, високата безработица и масовите нарушения на човешките права едва ли са най-изгодните условия за получаване на германска виза, казва опитен журналист, запазил анонимност.

Тенденцията важжи и в други държави от Шенген,

където на турските граждани все по-често се отказват визи. Депутатът в турския парламент Зия Алтънялдъз твърди, че през 2014 г. са били отхвърляни само 4% от молбите за виза за Шенгенското пространство, докато през 2020 г. числото е три пъти по-високо.  Рестриктивната визова политика причинява големи загуби на турските туроператори, някои от които са направо пред фалит. Да не говорим, че таксите в размер на 80 евро не се възстановяват при отказ на виза, което - според цитирания портал - е нанесло на отхвърлените кандидати загуби в размер на 26 милиона евро в рамките на пет години.

Да се навреди на партията на Ердоган,

това се прави умишлено, смяра турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Министърът каза, че в близките дни ще повика посланиците и заплаши, че Турция ще реагира с ответни мерки. В отговор на запитване на Дойче Веле говорителка на германското Министерство на външните работи обясни, че съответните консулски служби решават визовия въпрос отделно за всеки конкретен случай, ръководейки се от закона и правилата и след внимателна проверка на молбата. Тази проверка обхващала намерението на кандидата да се завърне в страната си, което обикновено се доказва чрез факти за неговата семейна и финансова обвързаност.