Гръцката конфедерация на държавните служители (ADEDY) обяви 24-часова национална стачка в публичния сектор в сряда, 8 март.

В съобщението си за пресата ADEDY призова също за масов протестен митинг в 12:30 ч. на площад Клафтимонос в центъра на Атина.

ADEDY заяви, че стачката се провежда, "за да се поиска - заедно с всички работници и народа - да се сложи край на политиката на приватизация и да се припишат истинските отговорности за убийственото престъпление на влаковата катастрофа в Темпи" на отговорните лица.

В същия дух Общогръцката федерация на моряците (PNO) обяви 24-часова стачка, в резултат на която на 8 март всички кораби в цялата страна ще останат на док. PNO също така поиска да се изяснят всички аспекти на сблъсъка на двата влака и да се вземат всички съответни мерки за безопасен сухопътен и морски транспорт.

Гръцката федерация на началните учители (DOE) също обяви, че ще се присъедини към общонационалната стачка на ADEDY в сряда и ще присъства на протестния митинг в Атина. Във връзка с трагичната влакова катастрофа от миналата седмица DOE отбеляза, че "всички учители, заедно с родителите и учениците, можем да демонстрираме силата и решимостта си да не мълчим и да поискаме отговорностите да бъдат установени без компромиси и прикриване на истината".

Междувременно в понеделник профсъюзът на железничарите обяви, че удължава до сряда стачната си мобилизация в цялата страна. Железопътните услуги са преустановени от миналата сряда след сблъсъка на пътнически с товарен влак миналата седмица, който до момента е отнел живота на 57 души. Синдикатите на железопътните работници заявиха: "Ние се борим за безопасното движение на влаковете, но също така и за това истината да излезе наяве и виновниците за трагичния влаков инцидент да бъдат открити, независимо от това колко високопоставени са те".