„Животът ни на Бали е много хубав, но и в България беше хубав - казва Мариана. - Вече 8 години сме на острова и непрекъснато строим и развиваме бизнеса си.“ Преди 3 месеца Мариана и Стефан Данаилови са завършили втория си комплекс бунгала - Bali Lagoon Bungalows, в които вече са настанени туристи. Имат 3 вили и 9 бунгала в 2 комплекса, които са издигнали със собствените си ръце, по проекти на Стефан.

„Това беше поредната гениална идея на моя съпруг - да строим по време на пандемия, когато островът беше затворен за туристи. Бунгалата нямат нищо общо с българските представи, много по-луксозни са, с всички удобства“, уточнява Мариана. Изградени са от кокосово дърво, в съответствие с традициите и стила на живот на Бали. А Мариана и Стефан детайлно са изучили всички тънкости на местното строителство.

„Трудно е да се разкаже за остров Бали, трябва да се види и усети - казва Мариана. - Важното е да имаш до себе си мъж като Стефан, с когото сте готови на всякакви щуротии.“ Не може да се каже, че Данаилови са емигрирали от немай къде. И в София са били абсолютен хит с къщите по техен дизайн, с фирмата си за недвижими имоти. Но и на остров Бали семейството талантливи българи се прочува с проектите и строежите си.

Тя е родена в града на розите Казанлък, дори е била мажоретка на “Празника на розата”. Многостранно надарената Мариана се занимава с какво ли не - балет, акордеон, земна гимнастика, бойни изкуства - шотокан-карате, състезателни танци. Мечтае да е екскурзовод, стюардеса, да пътува.

Завършва елитната Природо-математическа гимназия с биология. За следването колебанията ѝ са между медицина, право или археология, но следва за... „финансист, който никога не се е занимавал с финанси”.

На 21 години се премества в София и среща Него - Стефан. „Една вечер на събиране в бирария той беше в центъра на купона - забавен, красив, синеок, много самоуверен, чак леко арогантен... Издразни ме още щом го видях“, смее се Мариана.

Тогава тя се занимава с продажби и на една командировка се връща със загуби. „С колегите бяхме сдухани и умрели от студ, а Стефан, с костюм и вратовръзка, сложи една кутия на земята и пя “Назад, моме Калино”. С един куплет изкара колкото ние за цял ден“, смее се дамата. И така вече почти 24 години са заедно, от които 15 - в щастлив брак, а тя не спира да хвали своя „уникален човек, винаги с нестандартни планове и поглед върху живота, за когото няма нищо невъзможно“.

Откакто са се срещнали,

работят все заедно

Стефан е консултант недвижими имоти, 3 месеца по-късно се включва и тя. Пак заедно работят няколко години в най-голямата компания за недвижими имоти в България. През 2004 г. той става регионален директор за София, а тя - мениджър кантора “Офис площи”. После ясно им дават да разберат, че докато той е директор, тя не може да заема тази позиция, и напускат.

През 2006-а създават студио за интериорен дизайн и своя фирма за посредничество и консултации с имоти, пазарни оценки и анализи. Същата година си купуват първия апартамент до Южния парк и сами си проектират дизайна и изпълнението. След две години упорит строеж и обзавеждане, когато е напълно готов, „човекът с идеите“ предлага да го продадат, а първата им дъщеря Деа на една годинка вече е живяла в 6 различни апартамента.

Всичките им имоти са публикувани в интериорни списания. Показват ги в предаването “Категория 7 звезди”, а Стефан е поканен за ководещ и консултант. Един от любимите им имоти печели “Награда на публиката” в конкурс за най-добър интериор на сп. “Идеален дом” и става собственост на Валери Божинов и Николета Лозанова.

„Животът ни в България беше много хубав, социално богат. Играехме голф, бяхме членове на “Клуб на BMW”, “Клуб за ретро автомобили”, “Клуб на планинарите”, споделя Мариана.

Идеята за Бали идва, когато са в апартамента си в с. Лозенец на морето. „Един ден сме на “Ванила бей”, Стефчо си гледа таблета и изведнъж казва: “Искаш ли да отидем да живеем на Бали?”. Аз: “Добре, само да видя на картата къде е”, смее се Мариана. По това време вече имат две деца с идея за трето. Искат да прекарват времето си с тях, да им е слънчево и топло.

Купуват си билети първо двамата за месец, да видят в коя част на Бали ще им хареса. „Тук денят е почти равен на нощта. Много време ми трябваше да не се чувствам странно, че е топло, стъмва се около 18.10 - 18.30 и залезът е за минути - сякаш някой гаси тока“, разказва дамата. 

Идеята им е да се пенсионират на Бали,

но бързо е разбит митът за евтиния живот там. На 6-тия месец, с поизтънели финанси, почти по принуда, отново правят фирма за проектиране и мениджмънт на недвижими имоти и дизайн. Портфолиото им се обогатява с няколко изпълнени вили за гости на инвеститори и тяхната собствена. Натрупват много опит в строенето, отдаването под наем и управлението на имоти за туристи.

Първата година преотдават под наем 3 обекта, Стефан работи едновременно по 3 проекта в Бали и 2 в България, пътувайки често до там. Плюс „трите слънчица, нов език, култура, нрави, постоянно обикаляне на популярните бийч клубове и ресторанти, ненужен шопинг“... „Да, в Бали може да се живее простичко, но трябва да се научиш. За пръв път в живота ни се случи да живеем без ипотека, лизинг или кредит“, казва Мариана.

„Първата ни вила “Деа“ често предизвикваше „Wow” ефект в хората, с уникален дизайн, фитнес и голям басейн. Затова, когато направихме първия си комплекс бунгала, го нарекохме Bali WoW Bungalows“, разказва тя. Построили са още 2 вили, с имената на другите им две деца - „Дивна“, която е от дърво, и „Денира“.

„Bali WoW Bungalows са много харесвани, защото са от кокосова дървесина, с много зеленина наоколо, тихо е, спокойно - един оазис - казва Мариана. - Имаше много запитвания от туристи, не можехме да приемем всички и Стефан реши да строим още.

Първоначално имат идея за глемпинг - луксозни палатки върху дървена основа, много по-просторни, с размерите на нормална стая. Обзаведени са с мебели, при някои дори има кухня. „След успеха на Bali WoW Bungalows си казахме, защо да строим глемпинг, като може да направим втори комплекс с бунгала“, разказва дамата.

Новият комплекс Bali Lagoon Bungalows е наречен така, защото в него, по идея на Стефан, има уникален басейн, който прилича на естествена лагуна, и по брега му са разположени 10 къщички от кокосово дърво. Едната им фасада е изцяло стъклена, баните са отворени, под звездите.

„Бали е прекрасно място за отглеждане на деца - казва тя. - Нашите три слънчица Деа на 13, Дивна на 11 и Денира на 9 години имат прекрасно, истинско детство“. Сутрин стават рано, всички тичат боси по тревата в близкия парк. После закуска - плодово смути от манго и банан с овесени ядки и кокосова вода от току-що разрязан от тати кокосов орех. След училище трите момиченца плуват като малки русалки в басейна, после обратно в парка, за игра с местните деца и каране на колелета.

Вечерята е любимото им време заедно. Много си говорят, смеят се, играят игри, гледат филми, но без телевизия, понякога си правят дискотека. А понякога скачат по моторите и прекарват един ден на плажа.

Мариана и Стефан решават да не ги записват в местни училища, защото държат да се учат по български програми, на български език. Двамата въвеждат истинска малка революция в образованието им.

Децата се учат вкъщи, онлайн през платформата „Уча.се“ и по програмата на „Просвета“. Когато са по-малки, приятели на семейството им носят целия набор учебници от България. Занимават се самостоятелно, по строг график, с учебна програма, часове. „Те се научиха да учат сами и да бъдат самостоятелни - много ценно качество. Когато някоя нещо не разбира, знае къде да го потърси, или да попита мен, тати“, коментира Мариана.

За момента децата нямат свидетелства за завършени класове. От образователното министерство изискват да ги запишат като частни ученички и да се явяват на изпити. „При COVID нямаше как да пътуват до България за изпити, но винаги може да се явят на изпити, да си заверят класа и да си получат дипломите“, казва Мариана.

Двамата

разказват много на децата си за България

Стефан знае много интересни факти от българската история. Дори са декорирали най-красивия кръгъл прозорец на първата си вила „Деа“ с Розетата от Плиска, собственоръчно изработена от Стефан от кожа и дърво. Всеки чужденец ги пита за нея и му разказват за древните българи. Станало е традиция да се срещат всяка неделя с българите на острова в местния хотел „Кемпински“.

Това лято за първи път от 8 години семейството пътува до България. „Стефан първите 2 години имаше проекти в Родината, но аз и децата не сме си ходили. Голямо вълнение беше, особено за дечицата, само голямата Деа има бегли спомени от там“, споделя дамата.

Семейството първо прави екскурзия до Истанбул и в момента са в България. „Откакто съобщихме във Фейсбук, че ще си идваме, ни затрупаха с покани за срещи. Няма да ни стигне времето да се видим с всички роднини и приятели“, вълнува се Мариана.