"Този маратон от предсрочни избори до голяма степен е накарал много хора да не излязат да гласуват. Това е едно от нещата, от които се притесняваха много анализатори. Не съм изненадан. Машините нямат никакво влияние върху самия изборен вот. Въпросът дали крайната избирателна активност ще е по-ниска спрямо миналия вот, или ще достигне резултата на предишните избори, който беше малко над 40%. Но когато имаме избори 2 в 1, би трябвало избирателната активност да е малко по-висока", каза политологът от агенция "Галъп Интернешънъл Болкан" Светлин Тачев на Bulgaria ON AIR.

По думите му тогава също не са се оправдали очакванията за избирателната активност. "Тя отчете

най-ниския резултат от 1991 година насам.

Възможно е да отчетем още по-ниска избирателна активност, ако не достигне тази от последните парламентарни избори. Темата за активността е една от най-важните в днешния ден. Това е темата, която се коментираше най-много, защото има много фактори, които влияят върху нея", допълни Тачев. И бе категоричен, че на нас ни трябва стабилна държава, особено в тази ситуация, в която сме в момента. "Личността започна да остава на заден план и самите личностни сблъсъци между самите партии до голяма степен отврати хората. А трябва да знаем, че малко или много българите се влияят не толкова от самата личност, колкото от партийните пристрастия", добави Светлин Тачев.

"Има такъв народ" и "Български възход" не е сигурно дали влизат в парламента, тъй като са на ръба.

Много е интересен сблъсъкът между БСП и "Възраждане" - коя ще мине по-нагоре. Но няма особени изненади. "Възраждане" успя да обхване една ниша, която беше оставена свободна, като обере т.нар. русофилски вот. Подобни партии набират успех, когато има страх у хората", смята политологът.