сн. „Хащаг“

Докато премиерите на България и Румъния изтъргуваха гласовете си за търговското споразумение между ЕС и Канада СЕТА единствено срещу премахване на визовия режим, без въобще да се развълнуват какво ще се случи със селското стопанство и предприятията на двете страни, когато ги залеят евтините безмитни канадски стоки, малка Валония го блокира. Тук дори не говорим за цяла Белгия, а единствено за едната от двете й съставни части. Тя обяви, че това споразумение накърнява правата на местните производители и властите във Валония няма да ги предадат. Ръководството на областта не се опъна нито пред канадския натиск, нито пред опитите на чиновниците в Брюксел да го шантажират.

Шансовете на ЕС да убеди правителството на Валония - френскоезичния регион в Белгия с население от 3.6 млн. души, да се съгласи да подпише вече клонят към нула. Председателят на валонския парламент Андре Антоан обяви в понеделник сутринта, че „няма да е възможно да се спази срокът на ултиматума", фиксиран за понеделник вечерта, и поиска още време. А следобед премиерът на Белгия Шарл Мишел е съобщил на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че неговото правителство не е в състояние да подпише търговското споразумение CETA. Брюксел вече предупреди, че ако до понеделник вечер Белгия не излезе с ясна позиция, ще отмени срещата на високо равнище с Канада, насрочена за четвъртък. В неделя вечерта премиерът на Валония Пол Манет отговори, че смята ултиматума на ЕС за несъвместим с демократичния процес. В туитър той добави: „Жалко, че натискът на ЕС върху тези, които блокират борбата срещу данъчните измами, не е толкова интензивен." Валонските власти твърдят, че искат споразумение за свободна търговия с Канада, но само след изясняване и промяна на някои клаузи.

Първата точка на несъгласие е механизмът за решаването на конфликти между мултинационалните компании и държавите. „Това, което ни трябва, са юридически клаузи, които да гарантират, че (...) не се отслабват възможностите на държавата да регулира, да защитава нашите публични услуги, социалните ни норми, нормите за околната среда, всичко, което представлява европейския модел на общество, към който сме много привързани", коментира валонският премиер Пол Манет.

Според изяснителния документ, който Европейската комисия (ЕК) представи на валонското правителство в неделя, се предвижда да се въведе постоянен съд за уреждане на спорове между инвеститори и държава в състав от 15 съдии, избрани от ЕС и Канада, чиито изслушвания ще бъдат публични. Подчертава се, че изборът на всички съдии в съда и в апелативния съд ще бъде под контрола на европейските институции и страните в ЕС, а съдиите ще получават възнагражденията си от ЕС и Канада. ЕК припомня, че механизмът за защита на инвеститорите „няма да влезе в сила преди ратификацията на СЕТА от всички страни членки на ЕС".

Според обкръжението на Манет това тълкуване разочарова. По отношение на „уреждането на споровете обявяват, че ще има многостранен инвестиционен съд. Но защо не се създава веднага? Това вече би било значителен напредък", коментира председателят на валонския парламент Андре Антоан. Той смята, че бележката за намерение за създаването му на ЕК няма юридическа стойност. Освен това Антоан смята, че съдиите трябва да са на пълно работно време, а етичните изисквания трябва да бъдат изяснени в най-малки детайли в задължителен Кодекс за поведение.

Валония е против това, че предпазната клауза в СЕТА по отношение на земеделската политика е едностранна - в полза на Канада. Канада ще има право да се защити, ако европейският износ на земеделски стоки стане твърде важен, докато ЕС няма да може. „Наистина нашият партньор е по-малък от ЕС, но един канадски продукт, чийто квоти за износ се пренасочат към една страна или един регион, може да дестабилизира цяла една мрежа", обяви Манет през миналата седмица. Освен това депутати от валонския парламент настояват за включването на „земеделско изключение" в СЕТА, което да признае, че „земеделските и агрохранителните продукти не могат да се третират като стоки с изключителна търговска стойност". Андре Антоан добави, че споразумението може да доведе до предоговаряне на общата селскостопанска политика в ЕС, което в момента подкрепя определени производства в ЕС чрез публични европейски фондове. Канадците вече са поели ангажимента да коригират на техния пазар подкрепата за земеделците си.

От своя страна ЕК подчертава, че няма да се махнат митата за определени продукти като говеждо и свинско месо (за тях ще продължат да важат квоти, които ще се увеличат обаче). Забранен ще бъде вносът в ЕС на ГМО, говеждо месо с хормони и на свинско с рактопамин, както и на пилешко, обработвано с хлор. В петък Пол Манет призна, че има значителен напредък по този въпрос в преговорите с ЕК през последните дни.

Още един повод за недоволство на Валония са съмненията, че американски корпорации със седалище или клонове в Канада ще използват СЕТА, докато очакват договарянето на споразумението за свободна търговия между САЩ и ЕС да излезе от буксуването, в което попадна през последните месеци. Засега валонското правителство не е уточнявало какви гаранции иска по този въпрос.

Андре Антоан добави още, че последните отстъпки на ЕК трябва да бъдат вписани черно на бяло в текста на договора. Той коментира още, че никакви писма и имейли нямат стойност, а ангажиментите на ЕК трябва да бъдат потвърдени. „Съществува юридическо кодифициране в международното право, което трябва да може да се уважи", настоява Антоан.