Френският президент Еманюел Макрон предупреди руския държавен глава Владимир Путин да не "разчита на умора от страна на европейците" във връзка с войната в Украйна, като обеща, че подкрепата на Франция за Киев "няма да се разколебае".

"Пребити и натъртени, но все още изправени. Украйна се бори за себе си, за своите идеали, за нашата Европа. Ангажиментът ни в подкрепа на Украйна няма да се разколебае", написа той в послание в социалната мрежа X по повод втората годишнина от руската инвазия, която се навършва днес.

В отделно изявление от кабинета на Макрон се изтъква подкрепата на Европейския съюз за Киев, включително приемането на бежанци, предлагането на гражданска и военна помощ и налагането на санкции на Москва, съобщи Франс 24.

"Русия на президента Путин не трябва да разчита на никаква умора от страна на европейците", се казва в изявлението, "Франция също така се ангажира да продължи подкрепата си на всички фронтове, включително доставката на военно оборудване, сътрудничеството между отбранителните индустрии чрез разработването на съвместни продукции, обучението, разузнаването и гражданската помощ. Изходът от тази война ще бъде решаващ за европейските интереси, ценности и сигурност."

Френското уверение за продължаване на подкрепата дойде в момент, в който други ключови украински съюзници подновиха ангажимента си за подпомагане на Киев. Президентът на САЩ Джо Байдън обяви повече от 500 нови санкции срещу Русия, като същевременно обеща постоянен натиск за спиране на "военната машина" на президента Владимир Путин. Санкциите, определяни като най-големия единичен пакет от началото на войната, целят също така да наложат цена за смъртта миналата седмица в сибирски затвор на най-яростния критик на Путин - Алексей Навални.

Междувременно Великобритания обяви нов отбранителен пакет на стойност 245 млн. паунда (311 млн. долара), за да подпомогне увеличаването на производството на "спешно необходимите артилерийски боеприпаси" за Украйна, като в по-ранно изявление министър-председателят Риши Сунак подчерта, че "тиранията никога няма да възтържествува".