Френският президент Еманюел Макрон изключи възможността да подаде оставка, независимо от резултата от предсрочните избори, предаде АФП. Той свика тези избори, за да се пребори с възхода на крайнодесният Национален сбор (НС). 

"Не НС пише конституцията, нито нейния дух", каза той пред списание "Фигаро" на въпроса какво ще направи, ако НС спечели парламентарните избори на 30 юни и 7 юли и поиска оставката му.

"Институциите са ясни, мястото на президента е ясно, а то е ясно и независимо от резултата", добави Макрон.

Той заяви, че е готов отново да дебатира с Марин Льо Пен от НС, срещу която се изправи на втория тур на последните два президентски избора.

"Разбира се! Готов съм да нося нашите цветове и да защитавам нашия проект", каза президентът.

Макрон се подигра на въпрос дали не е "луд" да разпусне парламента и да свика избори в толкова кратък срок.

"Мисля само за Франция. Това беше правилното решение, в интерес на страната. И казвам на французите: "Не се страхувайте, отидете и гласувайте", допълни той.

След като загуби мнозинството си в парламента след преизбирането му за втори мандат през 2022 г., президентът заяви пред списание "Фигаро", че ще бъде готов да "протегне ръка на всички, които са готови да дойдат и да управляват", без да дава повече подробности.

Макрон свика предсрочни избори, след като неговият центристки алианс беше разбит от крайната десница на изборите за Европейски парламент на 9 юни. Проучванията на общественото мнение предвиждаха поражението и сега отново показват, че РН води за предстоящия парламентарен вот.

"Никога не съм вярвал на социологическите проучвания. Започва нова кампания и не трябва да гледаме на резултатите по избирателни райони от гледна точка на тези от европейските избори", каза президентът.