,,Майкрософт" реши да засили контрола в Windows Store, където потребителите могат да изтеглят и купуват приложения за различните Windows платформи на компанията. По този начин компанията иска да увеличи качеството на предлаганите приложения и да намали рисковете за потребителите. Софтуерният гигант вече е изтрил около 1,500 приложения, които не спазват правилата на Windows Store. Компанията ще възстанови парите на тези потребители, купили платените приложения, които са попаднали сред изтритите.

Реакцията на ,,Майкрософт" идва след поредната порция критики от анализатори и медии, че в онлайн магазина има множество приложения, които нямат добавена стойност, подвеждат потребителите или дори ги мамят. Затова се въвеждат нови правила, които ще се следят още по-стриктно. Програмистите вече ще са задължени ясно и конкретно да описват точните функции на приложението. Всяка програма ще трябва да е поставена в коректната категория. Освен това иконите на приложението ще трябва да са разнообразни и да не наподобяват тези на други вече налични разработки.
Новите правила важат за всички, включително и приложенията, които вече са допуснати до Windows Store. Техните създатели ще имат известно време, за да изпълнят изискванията, ако това все още не е направено.
Компанията отбелязва, че повечето програмисти са приели промените и са започнали работа по тяхното изпълнение. Тези, които не са съгласни обаче, ще трябва да се сбогуват с приложенията си в Windows Store. ,,Майкрософт" ще продължи работата по затягане на контрола в онлайн магазина. Предвижда се ускоряване на процеса за засичане на проблемни приложения и тяхното премахване или коригиране, преди да се превърнат в по-сериозно главоболие за потребителите. Паралелно с това ще се помисли и за по-добър баланс между времето за одобряване на ново приложение и по-стриктния преглед дали то изпълнява всички изисквания.