Майка заведе дело срещу American Airlines за "безразсъдство" и "небрежност", твърдейки, че авиокомпанията е загубила двете й деца на междинно летище, като те останали без храна или вода цяла нощ, а тя не била информирана за случващото се с тях. 

Амбър Венсил качила двамата си непълнолетни сина на полет на American Airlines от Мисури до Сиракуза, Ню Йорк – с престой в Шарлот – на 30 юли 2022 г., пише в жалбата, подадена на 31 октомври. Те трябвало да посетят семейството на баща си. 

Както авиокомпанията изисква, Венсил закупила за $150 услугите на авиокомпанията за непридружени малолетни, за да помогне на 14-годишното и 12-годишното дете при пътуването. Според уебсайта на American Airlines услугата включва ранно качване на борда, салон само за деца и ескорт на летището, докато упълномощеният възрастен ги вземе.

 

В случай на закъснение или отмяна, авиокомпанията пише, че ще се свърже с възрастните и ще уреди алтернативен полет или „в редките случаи, когато детето ви трябва да остане през нощта поради пропусната връзка, ние ще уредим нощувка, храна и наблюдение. Ще се обадим, ако това се случи“, пише в уебсайта.

Когато свързващият полет на децата бил отменен, нищо от това не се е случило, твърди майката.

В делото се твърди, че American Airlines са „излъгали“ Венсил за това, което е обещано в тяхната политика и са „загубили децата си“.

„Безопасността и комфортът на нашите клиенти, включително непридружените непълнолетни лица, за които се грижим, са нашите най-високи приоритети и ние се ангажираме да осигурим положително изживяване на всеки, който пътува с нас“, заявиха American Airlines пред USA TODAY в отговор на делото. „Свързахме се директно с г-жа Венсил и преглеждаме подробностите по жалбата ѝ.“ 

След като полетът бил отменен, партньорът на Венсил и бащата на децата, Тед, получил обаждане от авиокомпанията, че непълнолетните момчета ще бъдат качени на полет на следващата сутрин, се казва в жалбата. Според съдебните документи, майката е получила имейл с противоречива информация, че ще бъдат качени на полет в 17:21 ч. на 31 юли. Тя се опитала да се свърже с авиокомпанията, но не успяла да получи отговор.

„Беше много страшно за децата, но също толкова ужасяващо за Амбър и за нейния партньор Тед“, каза адвокатът на семейството Елизабет Айлендър. „Те правеха неистови опити да открият местонахождението на момчетата." 

Най-накрая майката успява да се свърже с работник на летище Шарлот, несвързан с American Airlines, който

открил децата в „детска стая за изгубени“

на летището, се твърди още в жалбата. 

Според родителите, момчетата не са получили храна и вода от предната вечер и са прекарали нощта в стаята на диван. 

На следващия ден децата са качени на полета за Сиракуза, където са посрещнати от баща си. 

Майката е изпратила жалба до борда на директорите на American Airlines за инцидента и единственият отговор, който получила бил от отдела за връзки с клиентите на авиокомпанията с извинение и обещание да се възстанови таксата за обслужване на непридружен малолетен придружител.