През 1903 г. местна тълпа убива 49 евреи, включително няколко деца, и изнасилва и ранява други 600 в град Кишинев, тогава част от Руската империя. Тези три дни на насилие по-късно стават известни като Кишиневския погром. Няколко дни по-късно еврейско-руският поет Хаим Нахман Биалик публикува стихотворение на иврит, което всеки израелски ученик знае и днес. 

120 години по-късно, бойци на Хамас убиха приблизително 30 израелски деца, когато нападнаха цивилни в селищата им по границата с Ивицата Газа на 7 октомври 2023 г. При нападението загинаха общо над 1,400 души. Най-малко 20 израелски деца пък са взети за заложници и все още се намират в плен в Газа.

В ответния удар израелските въздушни удари са убили повече от 2,000 палестински деца и повече от 8,000 души като цяло, съобщава управляваното от Хамас министерство на здравеопазването в Газа. Едно дете става жертва на бомбардировките на всеки 15 минути, изчислява и палестинската неправителствена организация The Defense for Children International – Palestine.

И двете страни в тази война

се фокусираха върху смъртта и отвличането

на деца, споделяйки изображения и видеоклипове като доказателство за жестокостта на другата страна, отбелязва изданието The Conversation. 


Преди дни правителството на Израел показа на държавния секретар на САЩ Антони Блинкен и министрите на отбраната на НАТО графични изображения на мъртви деца и цивилни след нападението на Хамас. Кабинетът на министър-председателя Бенямин Нетаняху пусна в социалните мрежи и снимка на мъртво бебе в локва кръв и овъглено тяло на дете, част от очевидното усилие да се разпали глобалният гняв срещу екстремистите от Газа заради нападението. 

Министерството на социалните грижи обяви, че най-малко 21 деца в 13 семейства са останали без родители след опустошителната атака срещу Южен Израел на 7 октомври. Числото включва 16 случая, в които и двамата родители са били убити, докато на останалите деца единият родител е загинал, а другият е пленен или е в неизвестност. Сред децата е и 4-годишно момиче, държано за заложник в Газа. 

„Фактът, че толкова много деца са жертви на бруталната атака на Хамас, преобръща стомаха“, каза министърът на социалните грижи Яков Марги в изявление. Той обеща, че държавата ще се грижи за тях „през целия им живот и няма да пожали всеки ресурс в подпомагането им.“ 

От другата страна, на границата британският лекар Гасан Абу Ситтах лекува пострадали при масираните бомбардировки в Газа.

„Няма по-самотно място в тази Вселена от това до леглото на ранено дете, което

повече никога няма да има семейство,

което да се грижи за него“, написа той. „Те имат наранявания от взривове. Имат ужасяващи наранявания с шрапнели и изгаряния. Има хора, извадени изпод развалините на домовете си“, разказа той пред Би Би Си.

Описва и сцените, които вижда в Газа, като „феномена на ранено дете, без оцеляло семейство“. „Всеки ден имаме такива случаи, в които ни се казва, че това е единственият оцелял член на семейството“, споделя д-р Ситтах.

Той разказа, че е лекувал петгодишно момиче с изгаряния и друго четиригодишно момиче също с изгаряния по лицето и нараняване на главата. „Те бяха единствените оцелели, които бяха извадени от семейната къща“, добавя лекарят.

Случва му се да оперира и детето на своя колега в болницата „Ал Шифа“ в Газа. Майката загива с другото си дете.


Не по-лека е и съдбата на останалите незасегнати физически от бомбардировките. Те живеят без вода, храна и семейства. Израстват под постоянните обстрели и виждат смъртта навсякъде около тях. В тези условия децата са изложени на по-голям риск от дехидратация и недохранване, твърдят медиците. Липсата на вода и лошата хигиена могат да доведат и до по-високи рискове от заболявания. 

Според УНИЦЕФ

няма безопасно място за нито едно дете,

докато продължават интензивните боеве и военни действия. „Много деца са убити или ранени, а безброй други са били изложени на насилието след дни на въздушни удари. Запасите от храна, вода и електричество са изчерпани, а безопасният достъп до болници и лекарства е силно ограничен“, добавят от организацията. 

От УНИЦЕФ посочват, че ситуацията в Ивицата Газа бързо се влошава, а повече от милион души, почти половината от които деца, са в изключителна опасност. 

„Във всяка война най-много страдат децата. Това е вярно и днес“, допълват от УНИЦЕФ.

Училищата в Ивицата Газа също са затворени, а учебните занятия са прекратени заради бомбардировките. Сградите на училищата са превърнати в импровизирани убежища, а оцеляването става единствената цел.

А двете страни във войната Израел – Хамас сега използват като пионки децата си жертви, за да подкрепят своите политически каузи. За израелците и техните поддръжници убийството и отвличането на деца показва нечовечността на Хамас и неговите поддръжници – и подклажда призиви за насилствено възмездие. За палестинците и техните поддръжници убийството на още повече деца в Газа от Израел помага да се оневинят престъпленията на Хамас.