Председател на Камарата на представителите на САЩ, републиканецът Майк Джонсън предлага друг краткосрочен законопроект за временни разходи, за да се предотврати частично спиране на работата на американското правителство в края на седмицата.

Според в. "Ню Йорк таймс" неговото предложение ще удължи финансирането за някои правителствени агенции с една седмица, до 8 март, а за други с още две седмици до 22 март.

Това ще зависи как лидерите на Конгреса ще финализират новото двупартийно споразумение по шест от 12-те сметки за годишни разходи. Водещите законодатели ще имат време да обсъдят останалите шест мерки и след това да се опитат да приемат отделно законопроектите за разходите преди следващите крайни срокове за финансиране на правителството.

Това би било тежка задача за Камарата, която се бори да приеме законодателство за разходите на фона на разделения сред републиканците. Всеки временен законопроект „ще бъде част от по-голямо споразумение за финализиране на редица законопроекти за бюджетни кредити, осигурявайки достатъчно време за разработване на текста и за преглед на членовете преди гласуване“, каза Атина Лоусън, говорител на Джонсън.

Лидерите на Конгреса се надяваха да финализират плана още в сряда, оставяйки до петък полунощ за бързо гласуване в двете камари.

"Продължаваме да постигаме много добър напредък към постигане на споразумение и сме много близо до прилагането му", каза в сряда сутринта сенатор Чък Шумър, демократ от Ню Йорк и лидер на мнозинството. По-късно той добави:

"Надявам се, че четиримата лидери могат да постигнат това споразумение много скоро, така че да можем не само да избегнем спиране на икономиката в петък, но и да се доближим до завършване на процеса на бюджетни кредити като цяло." 

Предложението дава проблясъци надежда да се предотврати спирането на разходите в близко бъдеще, но не и да се излезе задънената улица с разходите, в която Конгреса попадна от месеци. Републиканците клонят към дълбоки съкращения отказват да приемат сделка с демократите.