Луизиана става първият щат, който изисква Десетте божи заповеди да бъдат изложени във всяка класна стая в обществено училище съгласно законопроект, подписан от републиканския губернатор Джеф Ландри в сряда, предаде newsbreak.com.

Изготвеният от правителството на Луизиана законопроект задължава във всички обществени класни стаи - от детската градина до финансираните от щата университети - да се поставят Десетте божи заповеди в размер на плакат с "голям и лесно четим шрифт". Въпреки че законопроектът не получи окончателно одобрение от Ландри, времето за действие на губернатора - да подпише или да наложи вето - изтече.

Противниците поставят под въпрос конституционността на закона и предупреждават, че вероятно ще последват съдебни дела. Поддръжниците твърдят, че целта на мярката не е единствено религиозна, а че тя има историческо значение. В текста на закона Десетте божи заповеди са описани като "основополагащи документи на нашето държавно и национално управление".

През април щатският сенатор Ройс Дюплесис заяви пред WWL-TV, че се противопоставя на закона. Той каза, че е само въпрос на време някой да съди щата.

"Ето защо имаме разделение на църквата и държавата", казва Дюплесис, който е демократ, "Научихме 10-те божи заповеди, когато ходехме на неделно училище. Както казах в Сената, ако искате децата ви да научат Десетте божи заповеди, можете да ги заведете на църква."

Плакатите, които ще бъдат придружени от "контекстуално изявление" от четири параграфа, описващо как Десетте заповеди "са били важна част от американското обществено образование в продължение на почти три века", трябва да бъдат поставени в класните стаи до началото на 2025 г. Плакатите ще бъдат платени чрез дарения. Според законодателството за изпълнението на предписанието няма да се използват щатски средства.