Тази есен китайският производител номер едно на компютри в света Lenovo пуска модела Vibe Z2 Pro - устройство от най-висок клас, което може да си съперничи дори със суперфони като Galaxy Note 4. Макар и китайски производител, Lenovo с лаптопите си е доказал, че може да прави качествени неща - с приятен дизайн и добри материали на изработка. Добрата новина е, че този опит се пренася и при смартфоните.

Корпусът на Vibe Z2 Pro е създаден предимно от метал, който има приятна шарка, сякаш драскан с четка. Изпъкналият червен елемент около камерата, видимите винтчета и леко ръбатата форма придават на устройството индустриален вид, който лично одобрявам, но някои познати реагираха тъкмо наопаки и не харесаха визията на Z2 Pro.

Lenovo Vibe Z2 Pro има 6-инчов диагонал на екрана, с което е един от най-големите смартфони на пазара и е предизвикателство да се работи с него. Със сигурност ще са ви необходими двете ръце дори за най-основни задачи, особено в движение. Нещо повече - за да носите Vibe Z2 Pro, ще ви трябват широки и дълбоки джобове, а при сядане ще трябва да мислите за целостта на телефона. Тялото на Vibe Z2 Pro е огромно и невъзможно за ползване с една ръка, но е супертънко - с профил едва 7,7 мм.

Иначе корпусът на апарата е с доста стандартно разположение на всички елементи по него. Над огромния екран е предната 5 MP камера, а под него са капацитивните бутони „Опции", „Начало" и „Назад". Да, интересно е, че тук все още има бутон за контекстно меню, а не такъв за мултитаскинг. Същият обаче служи за преглед на отворените приложения при продължително задържане. Lenovo, както и много други китайски производители на смартфони, заимстват интерфейса на своите устройства от iOS. Независимо че всъщност използват Android. Приликите с iOS включват липсата на отделно меню с приложения - всички се изсипват върху началните екрани и са достъпни чрез преминаване наляво и надясно. Върху различните хоумскрийни ще намерите всички иконки на предварително заредени или новоинсталирани приложения, а там се позиционират още папките и уиджетите.

Колко успява да издържи фаблетът с едно зареждане? Средно трябва да се зарежда на всеки 48 часа - на две пълни денонощия. Постижението е на фона на нормална работа с апарата - разговори, снимки, повече браузване и социални мрежи. Ако обаче пътувате и решите да запълните времето си с гледане на видео от YouTube, батерията може да се стопи доста по-бързо.