Здравословното състояние на словашкия министър-председател Роберт Фицо се е подобрило "леко", съобщиха от болницата, в която се лекува. Миналата седмица словашкият премиер беше прострелян и тежко ранен, докато поздравяваше свои поддръжници в централния град Хандлова. Нападението породи опасения за задълбочаване на разделението в политически поляризираната страна.

Фицо претърпя две продължителни операции в болницата в централния град Банска Бистрица и оттогава състоянието му е определено като стабилно, но сериозно. В последната си ежедневна информация за състоянието на Фицо болницата съобщи: 

"Развитието на здравословното състояние на министър-председателя е стабилно с леко подобрение. Вярваме, че този напредък ще продължи."

Най-близкият му политически съюзник, вицепремиерът Роберт Калиняк, съобщи на 22 май, че Фицо засега ще остане в болницата в Банска Бистрица, тъй като транспортирането му до друго лечебно заведение е "категорично изключено".

Обвиняемият стрелец, идентифициран от словашките медии като 71-годишния поет Юрай Чинтула, е обвинен в умишлен опит за убийство и е задържан под стража. Заподозреният е заявил, че е застрелял Фицо, за да се противопостави на политики на правителството, включително по отношение на Украйна.

"По време на разпита той заяви, че тъй като не е съгласен с политиката на сегашното правителство е решил да действа", пише съдията по досъдебното производство Роман Пуховски.

Обвиняемият по-специално е уточнил, че не е съгласен с решението на правителството да премахне специалната прокуратура, да спре изпращането на военна помощ за Украйна и с предполагаемото преследване на медиите.