Армения свика извънредни консултации в рамките на ръководения от Москва Евразийски икономически съюз, след като Русия отказва да допусне все повече нейни тирове на фона на задълбочаващото се дипломатическо охлаждане между двете страни, съобщи арменската държавна новинарска агенция АРМЕНПРЕС, цитирана от Ройтерс.

Агенцията цитира министъра на икономиката на Армения Вахан Керобян, че броят на арменските тирове, на които е отказано влизане в Русия, се е увеличил драстично през последните дни.

"Просто е странно, че за цяла година са върнати 35 камиона, а след това само в рамките на два дни са върнати още 35 камиона, макар да не са направени никакви промени в нашите разпоредби или в качеството на продуктите на доставчиците", заяви Керобян.

Той допълни, че през следващите два дни ще се проведат извънредни консултации по въпроса. В изявление от вторник руският орган за контрол на селскостопанската продукция "Росселхознадзор" заяви, че е забелязал "рязко увеличение" на санитарните нарушения при вноса на арменски селскостопански продукти.

По-голямата част от арменския износ се осъществява през Грузия за Русия, като единствената сухопътна връзка между двете страни е един-единствен път, свързващ Грузия и Русия през Кавказ.  Отношенията между Русия и Армения, съюзник на Москва по редица споразумения и член на Евразийския икономически съюз, рязко се влошиха през последните месеци. Армения обвинява Русия за загубата на сепаратисткия анклав Нагорни Карабах в полза на Азербайджан през септември - нещо, което доведе до масово изселване на етнически арменци - докато Русия реагира гневно на опитите на Армения да задълбочи връзките си със западните държави, посочва Ройтерс.