Американският комик Крис Рок, който беше ударен от актьора Уил Смит на церемонията по връчването на наградите "Оскар" през март, отказал ролята на водещ на следващата церемония по връчването на наградите през 2023 г. Това съобщи „Холивуд Рипортър“.

Американската академия

за киноизкуство поканила Крис Рок да води церемонията за четвърти път през 2023 г., но той отказал предложението, отбелязва списанието.По време на шоуто си в неделя вечер във Финикс, Аризона, комикът сравни приемането на ролята на водещ със "завръщане на местопрестъплението". Филмовата академия не е коментирала по никакъв начин изявленията му.

Крис Рок

за първи път бе домакин на Оскарите през 2005 г., още тогава шегите му бяха брутални и вероятно това бе причината Академията да го покани до 2016 г. Втората му поява на Оскарите бе съпроводена с шега към Джейда Смит, която заяви, че ще бойкотира церемонията заради липсата на разнообразието сред номинираните. Рок пък и се подигра като каза: Джейда, която бойкотира Оскарите, е все едно аз да бойкотирам снимките по бикини на Риана. Не бях поканен.На последните награди Рок започна да се шегува с външния вид на някои от присъстващите, но след като видя бръснатата глава на Джейда, той обяви, че очаква с нетърпение филма GI Jane II (Първият филм GI Jane или Редник Райън, в който участва Деми Мур. В американския филм, който е военна драма, Мур е с бръсната глава – б.р.)Това беше причината Смит да удари Рок в лицето, използвайки ругатни в отговор на неудачна шега за съпругата му Джеда Пинкет-Смит. Минути след инцидента Смит бе награден със статуетка за най-добър актьор във филма "Методът Уилямс" (2021 г.).

Смит доброволно се оттегли

от Академията в началото на април. На 8 април филмовата академия забрани на актьора през следващите 10 години да посещава нейните събития. По-рано той се извини на Рок. "Искам да ти кажа, Крис, че ти се извинявам. Поведението ми бе неприемливо и аз тук, когато си готов, да говорим", каза Смит във видео-обръщение в YouTube.Следващата, 95-а церемония по връчването на наградите "Оскар", ще се проведе на 12 март 2023 г.