ДИК синдром (дисиминирана интравазална коагулация) е вероятната причина за трагедията с починалата 21-годишна родилка. Това коментира д-р Иван Иванов, управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски”, Горна Оряховица.

Родилката почина

след планирано секцио. Раждането е започнало в болницата в Горна Оряховица, но се е наложило жената да бъде транспортирана до Велико Търново.На 20 август сутринта 21-годишната жена от Горна Оряховица постъпва в лечебното заведение в града без родова дейност, но с просрочен термин. Дежурният екип я оставя в отделението за наблюдение. След опити за стимулиране на раждане, които не дали резултат, е взето решение с нейното изрично съгласие да се извърши секцио. Детето се е родило в стабилно състояние и с нормални показатели. Час по-късно обаче жената се влошила и започнала да кърви обилно. Заради усложненото състояние тя е била транспортирана до болница във Велико Търново. За съжаление, лекарите там не успели да се преборят за живота на младата майка.

Кристиан, бащата на бебето

 обясни: „Дойде на 20 август за наблюдение и искаше да роди нормално. Лежа до 26 август”.„Казала е на екипа, че има болки в кръста, в бъбреците. Някои са и казвали, че се преструва”, разказа Кристиан пред NOVA.„Казвали са и да изчака, че ще и сложат система с болкоуспокояващо. После са казали, че спират да и слагат каквото и да е. Два дни подред и поставят система за предизвикване, не става нищо. На 25 решават, че ще правят секцио на 26 август. Тя се съгласява, подписва се”, заяви Елена Стоянова, майка на починалата.На следващия ден Денислава и се обадила да я зарадва с новината, че е баба. Малко по-късно обаче и звъни да и каже, че страшно я боли. Това е бил и последният им разговор.Малко след това звъни на Кристиан да отиде да припознае бебето. Когато пристига в болницата, той казва, че я е чул как вика от болка.

Чул е как вика от болка

когато пристигнал в болницата, твърди Кристиан. „Тя е преносвала, поради което е приета в отделението, за да бъде наблюдавана. Извършено е секцио, не е имало никакви усложнения по информация от колегите. Около 1 час след секциото започва обилно кървене. Изключително профузно. Веднага започват реанимационни мероприятия”, обясни д-р Иванов.Транспортирането от болница в болница представлява риск, затова лекарите първо трябвало да стабилизират младата жена, преди да я транспортират в болницата във Велико Търново.„След транспортирането във Велико Търново е била в съзнание”, казва д-р Иванов. Според него младата жена е починала следствие на ДИК синдром. Това е изключително тежко състояние, което води до 50% смъртност при родилките.Проверки в болницата ще има.