Джъян Цъ-джаоян, Чайна рейдио интернешънъл

Какво означава да имаш здрави зъби? Постоянството в устната хигиена и изборът на добра паста за зъби се оказва, че не са достатъчни. Зъбите преди всичко отразяват здравословното състояние на целия организъм и колкото и да е чудно, състоянието на бъбреците. Да, точно така, според традиционната китайска медицина (ТКМ) състоянието на зъбите до голяма степен зависи от бъбреците. Нека първо видим как се е отнасяла китайска медицина към хигиената на устата в миналото. Древните записи препоръчват устата да се изплаква след всеки прием на храна, особено вечер. В миналото нямало четки за зъби, затова хората изчиствали остатъците от храна в устата, като са я изплаквали с вода, в която добавяли малко сол.

Според ТКМ всички жизнено необходими на организма хранителни вещества постъпват през устата. Ако тя не се изплаква и не се изчистват остатъците от храна, зъбите се развалят. Особено лесно се увреждат те от киселите и сладките продукти. Гнилата и развалена храна с времето разваля зъбите и се появяват кариеси.

Известният китайски лекар Сун Съмяо (581 г.-682 г.) препоръчвал всяка сутрин устата да се изплаква със солена вода и да се трака със зъби по 100 пъти. Ако това се повтаря всеки ден, само след пет дена зъбите ще укрепнат. Тракането със зъби се препоръчвало да се прави сутрин и вечер и от време на време да се стискат за малко. Считало се, че стискането на зъбите заздравява корените им и помага при зъбобол.

В по-късни времена в края на династия Тан се появил метод, според който зъбите се натърквали с клони от ива или топола. Клоните предварително се стривали, потапяли се в лекарство и зъбите се търкали с него. Но спазването на хигиена не е достатъчно за здравето на зъбите. Според ТКМ зъбите са израстъци на костите. А за състоянието на костите и костния мозък отговарят бъбреците.

Като цяло бъбреците контролират растежа, развитието и размножаването. Според теорията за петте елемента бъбреците съответстват на елемента вода и са най-активни през зимата. Те се свързват със студеното време, с черния цвят, със страха и соления вкус. Недостигът на енергия в бъбреците се проявява като кариеси, безплодие, косопад, слаби кости, болки в кръста и колената, преждевременно побеляване, шум в ушите и др.

Функцията на бъбреците до голяма степен зависи от есенцията Дзин. Това е най-фината енергия, която човек получава от родителите си и постоянно я допълва или изразходва във всекидневието. Тази енергия отговаря за растежа, развитието и размножаването на човек. Есенцията Дзин поддържа енергията на бъбреците и защитава организма от проникването на вредна Ци. Здравето на зъбите също зависи от състоянието и пълнотата на енергията на бъбреците.

В трактата ,,Хуан ди ней дзин" се казва, че на 7-годишна възраст при жените енергията на бъбреците е обилна, сменят се зъбите и косата расте; на 21 години енергията Ци на бъбреците е равномерна, затова започват да растат мъдреците и развитието достига предела си. При мъжете тези процеси започват малко по-късно: на 8 години Ци на бъбреците е пълна и се сменят зъбите, на 24 години тя е стабилна, мускулите и костите стават силни, затова започват да растат и мъдреците.

Китайските лекари считали, че зъбите се клатят, защото енергията Ци на бъбреците е отслабнала, затова тя трябва да се поддържа стабилна. Ето няколко съвета:

1. Диетата, богата на пресни плодове и зеленчуци и ядки, е полезна за бъбреците. Непастьоризираните млечни продукти като прясно и кисело мляко също заздравяват зъбите и костите. А обработените продукти като бяло брашно, захар, хидрогенирани масла е желателно да се избягват.

2. Не се преуморявайте. Интензивното физическо натоварване изтощава бъбреците.

3. За да попълните запасите от енергия на бъбреците, практикувайте Цигун упражнения или медитация, които изпълват организма с енергия и защитават зъбите.

За да запазите зъбите си здрави, спазвайте правилата за хигиена на древната китайска медицина и своевременно се обръщайте за помощ към лекар. Все пак консултацията при стоматолог не бива да се пренебрегва.