Кабо да Рока, или както е по-известен – краят на света, е нос в Атлантическия океан, най-западната точка на континентална Европа. Носът представлява стръмна отвесна скала, издигаща се на 140 метра над бушуващия океан, разказва peika.bg. Мястото е много ветровито почти през цялото време на годината, но въпреки това е доста посещавана дестинация. Най-близките градове до нос Кабо да Рока са Синтра и Кашкайш, а столицата Лисабон се намира само на 40 км разстояние.

Именно от това място португалските мореплаватели са потегляли на дълги пътешествия в търсене на нови земи и богатства. До началото на 15. век наистина са смятали, че това е краят на света.

Освен известна и често посещавана туристическа забележителност, Кабо да Рока има и своята историческа стойност. Именно на това място 

 

през 1722 г. е построен първият морски фар 

 

в Португалия. Той е бил реставриран няколко пъти, но в сегашния си вид датира още от 1842 г. Фарът се издига на цели 150 метра над морското ниво, свети с много голяма мощност от 1,000 вата и осветява океанските вълни на разстояние от 46 км.

Мястото наистина винаги е много ветровито и това в комбинация с изключително солената почва е причината растителността да е нискостеблена. Най-разпространеното растение е „кристалната“ или още „ледената“ трева. Тя е много интересна, защото цъфти в най-различни цветове и придава един наистина приказен вид на мястото. Учените предполагат, че Кабо да Рока е част от вулканичен комплекс, който се разпростира на север и на юг от носа и се нарича „вулканичен комплекс Синтра“. Основните видове скали, които се срещат тук, са гранити и сиенити.

В близост до нос Кабо да Рока се намира един наистина красив плаж, до който се стига трудно, но определено си заслужава. Той се нарича 

 

„Плажът на мечките“

 

Местните разказват легенда за него, че преди хиляди години, когато Земята все още била покрита с лед, там е живяла мечка със своето малко мече. Когато ледът започнал да се топи, Господ казал на всички животни да напуснат бреговете и да се преселят във вътрешността на континента, но мечката отказала, понеже това било родното й място. Именно тогава той я превърнал в голяма стръмна скала, а нейното малко мече – в друга, по-малка.

На това ветровито място, освен фара и туристическото бюро, може да посетите и малко кафене и магазинче за сувенири.

В близост до нос Кабо да Рока се намира очарователното градче – Кашкайш. То е известно с красивите си плажове и спокойната си атмосфера. Някога е било малко рибарско селце, докато благородниците не го откриват и не започват лека-полека да го превръщат в топдестинация за почивка. Днес мястото е един от най-посещаваните португалски курорти. Там може да посетите музея на морето, в който са запазени различни автентични експонати, както и фотографии от различни епохи. В Кашкайш се намира и прочутото място с доста зловещо име „Устата на Ада“ – място, на което огромните морски вълни се разбиват в големи пещери, а звукът е толкова стряскащ, че на всеки му става ясно откъде идва името на местността.

Източник Wikipedia