Председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който получи черен печат и забрана за 10 години да посещава Украйна по подозрение, че е руски шпионин, стана шеф на комисията за българите в чужбина. Това решиха в четвъртък депутатите, които сформираха по-голямата част от постоянните парламентарни комисии. Така вече членовете ще могат да започнат работа по разглеждането и гласуването на законопроекти. Председателските места в комисиите са разпредели пропорционално спрямо големината на парламентарните групи. „Възраждане“ изненадващо получиха комисиите по регионална политика, тази за българите в чужбина и комисията по туризъм. Избрани за председатели съответно са

Коста Стоянов, Костадин Костадинов и Цончо Ганев.

На поледните парламентарни избори „Възраждане“ удвоиха успеха си. Номинално над 55% от гласовете на партията зад граница идват от три държави - Великобритания, Германия и Испания, където има и най-големи български общности и най-много гласуващи. Но причината не е само бройката - в Испания партията е първа политическа сила с близо 29% от гласовете, а в останалите две страни отстъпва само на "Продължаваме промяната". Във Великобритания "Възраждане" събира най-много гласове в градове като Ливърпул, Ковънтри и Престън, както и в редица секции в по-малки населени места - Ипсуич, Бърнли, Имингъм, Енискилън, Глостър и др. В някои секции в Лондон партията отбелязва почти същия резултат като "Продължаваме промяната". Подобно беше положението и в Германия - в повечето големи градове (Берлин, Мюнхен, Франкфурт и др.) партията получава по-ниска подкрепа и остана на трето място за сметка на ПП и "Демократична България", но в Хамбург, Лайпциг, Дрезден, Дортмунд, Дюселдорф и други "Възраждане" беше втора, а в по-малките градове като

Офенбург, Ноймаркт и Ерфурт има най-много гласове.

И успехът в Испания идва най-вече в малките населени места - Бургос, Сарон, Ел Раал и др., макар че "Възраждане" събира най-много гласове и в секции като Валенсия и Сарагоса. Интересен е резултатът от изборите в Италия, където "Възраждане" също е на първо място - с един-единствен глас пред "Продължаваме промяната". Силно беше представянето на партията и в Молдова (близо 40%), Канада (над 31%), Чехия (над 28%) и Норвегия (над 25%), а в две държави - Русия и Южна Африка, партията печели над 50% от гласовете.

В САЩ "Възраждане" се нареди на второ място с 1841 гласа или 18,31%.

Сформирането на комисиите стана след тридневни опити и спорове в парламента, като все още има комисии, които предсоти да бъдат сформиорани. Председателските места в комисиите са разпределени пропорционално спрямо големината на парламентарните групи. ГЕРБ оглавява 7 комисии, "Продължаваме промяната" - 5, ДПС - 4, "Възраждане" - 3, БСП - 3, "Демократична България" - 2 и "Български възход" - 1. Комисиите по земеделие и спорт останаха без председатели, като предстои те да бъдат гласувани в петък.

Кои са председателите

ГЕРБ-СДС поема ръководствата на комисиите по правните въпроси, външна политика, отбрана, образование, контрол над службите за сигурност, енергетика и прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество. Делян Добрев е избран за председател на енергийната комисия, Екатерина Захариева - на външната политика, а правната комисия ще оглави юристът Радомир Чолаков, като гласуването ще се случи след излизане на решението за разделяне на комисията на две в Държавен вестник. Христо Гаджев оглавява Комисията по отбраната. Бившият образователен министър в кабинета "Борисов" Красимир Вълчев става председател на образователната комисия, а Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействие с гражданското общество ще ръководи Анна Александрова. Комисията за контрол над службите за сигурност се ръководи на ротационен принцип, като първи председател ще бъде Даниел Митов от ГЕРБ, а след това бившият вътрешен министър Бойко Рашков от "Продължаваме промяната", Ахмед Ахмедов от ДПС, Атанас Зафиров от БСП и Атанас Атанасов от "Демократична България".

"Продължаваме Промяната" поема комисиите по въпросите на Европейския съюз,

здравеопазване, електронно управление и земеделие. За председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз е избрана Деница Симеонова, за здравната комисия - Антон Тонев и за електронното управление - Калина Константинова. ДПС поема ръководството на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, както и на Комисията по околната среда и водите. Първата ще бъде оглавена от Хамид Хамид, заместник-председател на ПГ на ДПС, а втората - от Станислав Анастасов. В сряда стана ясно, че Движението поема и финансовата комисия. Неин председател ще бъде бившият финансов министър от кабинета „Орешарски“ Петър Чобанов. "Възраждане" оглавява комисиите по регионална политика, тази за българите в чужбина и комисията по туризъм. Избрани за председатели са съответно Коста Стоянов, Костадин Костадинов и Цончо Ганев. "БСП за България" ще ръководи комисиите по труда, социалната и демографската политика, транспортната комисия, както и тази по културата и медиите съответно с председатели Георги Гьоков,​ Георги Свиленски и Иван Ченчев. "Демократична България" получава комисиите по конституционни и икономически въпроси. Председател на икономическата комисия ще бъде Мартин Димитров, а начело на конституционната се очаква да бъде Атанас Славов.

Стефан Янев от "Български възход" оглавява комисията по превенция и противодействие на корупцията.

Избирането на председател на спортната комисия предизвика спор между "Продължаваме промяната" и ДПС, които поискаха да я оглавят. В началото на заседанието председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров каза, че първоначалната уговорка е била неговата партия да поеме комисията, но късно вечерта били уведомени, че комисията е дадена на ДПС. И двете партии имаха предложика свои кандидатури за председатели - съответно Радостин Василев от ПП и Халил Летифов от ДПС, но нито един от кандидатите не получи мнозинство гласове.