Побеляването на косата е неизменна част от остаряването на човека. Бялата коса обаче може да се появи във всяка възраст, а причините са много и разнообразни. На първо място поставяме наследствения фактор. Така че, ако във вашето семейство има много хора с бяла коса, то вие няма да може да избягате от това. Появата на бели коси може да бъде причинена и от силен стрес и емоции, след използване на мощни лекарства, та дори и ултравиолетовите лъчи на слънцето, които изсушават косата дотолкова, че тя губи пигментацията си. Някои експерти смятат, че причината за ранното побеляване може да бъде нарушение на определени органи, което от своя страна предизвиква липса на жизненоважни витамини и елементи.

За да забавите появата на бели косми, е много важно да осигурявате на организма достатъчно количество мед и цинк. Хапвайте повече орехи, кайсии, банани, грозде, домати и краставици, сирене, ябълки, череши и боровинки. Също така включете в менюто си чай от шипки, морски дарове, ориз, ръжен хляб. Можете да извършите специални процедури срещу побелялата коса - търкайте корените с чист черешов сок или сок от малина. Изплаквайте с отвара от коприва.

В случай че побеляването на косата се дължи на наследствен фактор, можете да се борите с проблема, като следите здравословното си състояние, внимателно подбирате диетите, на които се подлагате, не прекалявате със стоенето на слънце. Много важен е постоянният прием на витамини.

Естествено всички знаем колко много продукти за смяна на цвета на косата има на пазара. Знаем обаче, че те осигуряват временно явление. Ако сте решили все пак да използвате такива продукти, старайте се те да бъдат на естествена основа.

Има и народни рецепти срещу побеляване. Една от тях е на Петър Димков. Двеста грама корени от коприва, ситно нарязани, врят в 1 л. вода и 250 г оцет, докато течността остане наполовина. Приготвената и налята в шише отвара се използва всяка вечер за масажиране на косите.