Кораби от Втората световна война излязоха на бял свят в Дунав, след като най-голямата суша в Европа от години докара могъщата река до едно от най-ниските й нива от почти век. Останките на десетки, натоварени с експлозиви, немски военни кораби, потопени по време на войната се появиха на повърхността, в близост до сръбския крайречен пристанищен град Прахово. Тазгодишната суша разкри повече от 20 кораба на участъкa до Прахово в Източна Сърбия, много от които все още съдържат тонове боеприпаси и експлозиви и представляват опасност за корабоплаването .

"Германската флотилия остави след себе си голяма екологична катастрофа, която заплашва нас, хората от Прахово", казва Велимир Тражилович, 74-годишен пенсионер от Прахово, който е написал книга за немските кораби, цитиран от "Ройтерс".

Работниците в местната риболовна индустрия също са изложени на риск, включително от Румъния, която се намира от другата страна на реката.

До Прахово някои от хълмовете са стеснили плавателната секция на този участък от река Дунав до само 100 метра от 180 метра.