Веселин Вълчев, консултант по натуропатия

Въглехидратите са един от основните източници на енергия за вътрешните органи,  за мускулната дейност и за мозъчните функции. Хората използват различни въглехидрати като:

-          концентрирани във вид на прости захари, съдържащи се в сладкиши, пасти, торти, кейкове, сиропи, шоколади и др.;

-          въглехидрати от плодове, семена, хлебни изделия, пчелен мед, пчелен прашец.

Концентрираните въглехидрати от захарите се усвояват в организма, като принуждават задстомашната жлеза (панкреаса) да отделя повече инсулин в кръвта, за да се разграждат и усвояват те от милионите клетки в тялото и от главния мозък.  Излишните концентрирани въглехидрати се превръщат в гликоген и се складират предимно в черния дроб и също в мускулите. При физическа работа, когато нивото на кръвната захар се понижи, специализирани мозъчни структури (хипоталамусни ядра) изпращат нервни импулси до хипофизната жлеза, а тя задейства други жлези и като резултат черният дроб превръща гликогена в глюкоза и тя влиза в кръвообръщението. Такъв е най-основният принцип на усвояване на концентрираните въглехидрати в организма.

Другият вид въглехидрати от плодовете, от картофите, ориза, пълнозърнестия хляб или пчелния мед имат по-различна химическа структура и усвояването става с минимално участие на задстомашната жлеза (панкреаса) и при доста по-ниски нива на инсулин в кръвта. Много от плодовите (неконцентрирани) захари се усвояват директно в тънките черва с помощта на ензими и се използват от клетките на тялото. Дотук това са известни факти, които почти всеки човек със средна интелигентност трябва да знае.

Мнозина читатели питат какъв вид и какво количество въглехидрати да използват, за да поддържат нормално тегло? При главоболие, безсъние, хронична умора кои въглехидрати са полезни и кои са вредни? Какво показват съвременните изследвания за ролята (ползата и вредата) на концентрираните въглехидрати за човешкия организъм и за здравето - оказва се, че в западния свят при наличието на много и всякакви стресови фактори в живота на хората правилната употреба на въглехидратите е от решаващо значение за здравето. Някои хора ще си помислят така: какво е пък сега това откритие, нужно ли е някой да ми обяснява какви захари да употребявам или да не употребявам? Има ли това значение за появяването на различни заболявания?

Такава е често реакцията на хората, които не са запознати с патологията в човешкия организъм, водеща до сериозни болести като хроничната умора, неврастения, безсъние, мигрена и различните депресивни състояния. Много хора, преди да започнат да страдат от горните заболявания, често изпитват остра нужда да поемат концентрирани въглехидрати (прости захари, шоколади, кейкове), за да намалят нервното си напрежение, макар и само временно. Това състояние на английски се нарича „Sugar craving" и всъщност е типичен симптом.

Какво се получава, когато човек поема прости захари, „за да се успокои и да се почувства по-добре"? Задстомашната жлеза произвежда повече инсулин, за да разгради тези концентрирани захари. За сравнително кратко време - около 50-60 минути - кръвната захар се повишава и човек се чувства малко по-спокоен или по-добре. След това инсулинът в кръвта рязко намалява нивото на кръвната захар. Следва неизбежна загуба на енергията, забавяне на рефлексите, чувство на замаяност, потиснатост и по-голямо нервно напрежение, отколкото преди поемането на простите захари. Колкото по-често това състояние се повтаря, толкова конкретният пациент страда повече и симптомите му се задълбочават.

Възниква въпросът дали при употребата на плодовите захари, пълнозърнестия хляб или пчелния мед може да се получат същите нежелани ефекти, а именно за кратко време чувство на успокоение, а след това споменатите отрицателни ефекти? Изследванията показват, че плодовите захари, пълнозърнестият хляб и медът поради различна химическа структура не причиняват тези ефекти, защото те се разграждат на порции във времето и не се нуждаят от високи дози инсулин. Поради това трябва да се помни, че те са полезните въглехидрати в организма.

Има други доказани факти за вредата от простите захари, а именно, че употребата им, както споменах вече, води до повишено отделяне на инсулин в кръвта за продължително време, което причинява нарушение на функцията на много важни мозъчни рецептори, постоянно затормозване на специализираната функция на хипоталамусни ядра в мозъка, и като резултат, образно казано, хормонален хаос в организма. По този въпрос има написани медицински книги, като например „Seven secrets to beauty, health and longevity" на Nicolas Perricone. Също книгата „You staying young" на Michael Roizen, които доказват напълно тази теория.

Честата употреба на простите захари води до акумулиране на излишни мастни тъкани в тялото, до повишаване на холестеролните нива и до увеличаване риска от сърдечни проблеми и високо кръвно налягане.

Същите тези захари в организма служат за храна на различни вредни бактерии като стафилококи и стрептококи. Повишената кръвна захар води и до повишена тенденция на възпалителни процеси в различни органи. При съвременните условия на стрес и нервно напрежение тези фактори влияят зле на здравето. Неслучайно милиони хора в САЩ страдат от хронична умора и безсъние, неврастенични оплаквания и повишено кръвно налягане. Те постоянно използват антидепресанти, сънотворни лекарства, силни болкоуспокояващи лекарства за главоболие или мигрена. Много от тези синтетични лекарства имат и лоши странични ефекти. Това затормозва черния дроб, бъбречните функции, жлезите с вътрешна секреция като надбъбречните жлези, щитовидната жлеза и това създава други проблеми и други заболявания. Всичко това е теоретично доказано, но за съжаление фармацевтичната индустрия диктува цялата реклама по телевизионните канали и по радиото. С тази денонощна и вечна масивна реклама успешно промиват мозъците на милиони хора и това поддържа огромния бизнес.