Всички процедури по обезвреждане на бойния дрон край Тюленово са спазени. Тепърва ще се прави анализ откъде е дошъл той. Това са основните изводи от днешното извънредно изслушване на министъра на отбраната Тодор Тагарев в ресорната комисия.

След началото на агресията на Русия в Украйна, войната вече е съвсем близо до нашите граници и има рискове, обобщи Тагарев. Министърът съобщи, че се работи по хипотези за появата на дрона, в рамките на няколко часа обаче не може да даде пълна информация. Хипотезата в момента е, че този дрон е паднал във водата поради някаква причина – радиосмущения, липса на гориво, няма как да кажем и морското течение го е изхвърлило на брега. Бил е известно време във водата този дрон, каза Тагарев пред депутатите.

Тагарев каза, че реакциите и действията са съгласно протоколите.

"На разсънване екип тръгва за Тюленово. Взема всички мерки за безопасност – с ограничаване на зоната, в която се намира дронът и за начина, по който е взривен този дрон. Взети са мерки взривната вълна да не отива към брега, а към морето. В 11.00 часа дронът е взривен. Няма никакви поражения. Спазени са всички мерки за безопасност. Няма опасност за гражданите и околната среда. Едва ли ще можем да кажем с пълна убеденост и сигурност от къде идва този дрон. Може да идва и от едната страна и другата страна", обясни министърът.

Той съобщи, че ежеседмично се изпращат екипи за унищожаване на невзривени боеприпаси.

"Нито е ставало дума за дронове, нито за мини и др. За първите седем месеца на тази година 34 пъти са извеждани такива екипи за унищожаване на невзривени боеприпаси. Неутрализирани са 127 броя боеприпаса. Участвали са в тези операции 161 военнослужещи и 68 единици техника. 34 инцидента за 7 месеца", информира Тагарев и каза, че средно веднъж на седмица вадят такъв екип, за да върши дейност, полезна за нашето общество.

Тагарев коментира, че армията ни постоянно извършва учения. Според него тя има определени отговорности и в случая с Тюленово, ако е имало закъснение по веригата, е било минимално. Той посочи, че оборудването – костюмите, които носят сапьорските екипи и които гражданите са гледали по филмите, са много скъпи.

"Оперативна помощ и оперативно взаимодействие можем да очакваме от нашите партньори, защото към момента помощта е насочена към Украйна", допълни военният министър.

Тагарев коментира и базата на НАТО, която вероятно ще струва милиони. 

"100 млн. лева по мое мнение биха били най-ефективния начин за инвестиране в нашата сигурност и отбрана. Тези италианци и др., които идват си покриват всички разходи. Те си ги плащат, за да гарантират нашата сигурност", поясни той.