Любимите на много хора дъвки, превърнали се в ефективно средство за убиване на скуката и верен помощник за по-свеж дъх, са доста по-опасни за здравето, отколкото се предполага. Макар да се задържа за кратко време, и то само в устната кухина, дъвката успява да нанесе някои щети на целия организъм. Наскоро екип на Централния научноизследователски институт по стоматология в Москва проведе мащабно проучване, насочено към изучаването на вредите от дъвката. Специалистите установиха, че при дъвчене повече от 1 час се нарушава кръвоснабдяването на тъканите в устната кухина, което може да доведе до много сериозни последствия. Още една заплаха се крие в балончетата, които обикновено правим, докато дъвчем дъвка. Със спукването на балона се въвеждат в устата и някои частици от околната среда, които заедно с детската слюнка може да предизвикат периорален дерматит или дори рани в устната кухина, предупреждават лекарите.
Нерядко има случаи, когато залепваме дъвката някъде, а след това отново я лапваме в устата. В този случай от средство за борба с кариесите дъвката се превръща в развъдник на болестотворни бактерии. Дъвченето на дъвка може да навреди, тъй като някои марки съдържат оцветители и химични съединения, които трудно се изхвърлят от организма. Затова стоматолозите съветват родителите да не дават дъвка на децата си, преди да са навършили училищна възраст. А учениците да я използват само след хранене. При това дъвката трябва да съдържа естествени киселини, а не захарозаместители. Продължителността на дъвчене не бива да надвишава 15 минути, в противен случай рискувате да нарушите естествените функции на тъканите на венците.
Друго изследване сочи, че дъвченето в продължение на 45 минути може да доведе до образуване на газове. Смята се, че действието е основано на нервни окончания в храносмилателния тракт. Нискокачествените и тези със съмнителен произход въобще не бива да се купуват. Някои дъвки - с над 10 процента захарен алкохол, водят до диарии. А в дъвката без захар тези съставки са над 60%.
 Да не говорим за ,,дреболии" като падане на пломби и други стоматологични конструкции, синдром на ставата между слепоочието и долната челюст, разместване на челюстите, прекомерно развитие на дъвкателните мускули, повишено ниво на живак в организма при разрушаване на пломби от амалгама, запушване на трахеята, хранопровода или дебелото черво, запек и непроходимост на червата, причинени все от любимата дъвка.