Солта и захарта са хранителни добавки, които в големи количества могат да увеличат риска от сърдечни заболявания и да допринесат за наддаване на тегло. Ако човек иска да се предпази от тези опасности, то той трябва да редуцира приема на сол и захар. Каква обаче е допустимата граница за едно хранене? Макар в различните страни здравните власти да дават променливи допустими дневни дози сол и захар, разликата е минимална, затова е прието, че човек трябва да консумира между 2 и 3 грама сол на ден, както и до 12 чаени лъжички захар.

Твърде много сол в храната може да допринесе за високо кръвно налягане, да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания, да предизвика задържане на вода и подуване на корема при някои хора. Препоръчителната дневна доза сол не трябва да превишава 3 грама, което, разделено между три хранения, прави по един грам сол на ядене. Разбира се, всичко зависи най-вече от това по колко пъти на ден се храни човек и каква храна консумира. Възможно е известно количество сол да се прехвърли от едно хранене на друго.

Естествената захар, която се среща в плодовете, в някои зеленчуци и млечни продукти, идва заедно с цял хранителен пакет от витамини, минерали, протеини и антиоксиданти. Макар че предозирането на каквото и да е не се препоръчва, естествените захари не представляват проблем. Истинската опасност идва от храни с добавена захар като бонбони, тестени изделия, сода и преработени храни. Обикновено тези продукти имат по-малко хранителни вещества и по-голямо количество калории.

Консумацията на твърде много захар причинява наддаване на тегло и увеличава риска от метаболитен синдром - предшественика на диабета. Препоръчителната дневна доза захар не трябва да бъде повече от 15% от общите калории. За среден прием от 2,000 калории на ден това прави около 200 калории захар, или 12.5 чаени лъжици. Още по-консервативните препоръки са не повече от 6 чаени лъжички захар за жените и не повече от 9 за мъжете.

Съдържанието на сол и захар е обозначено на повечето продукти, затова е необходимо да четете етикетите внимателно. Имайте предвид, че в хранителна информация не се прави разлика между добавени и естествени захари. Съставки като захарна тръстика, високофруктозен царевичен сироп, кристална фруктоза, декстроза, меласа и други също са захари.