Рут Колева обяснява в ,,Музикална академия”, че Кичка Бодурова не е никаква певица за нея и не желае кариерата й

Пиперливият език и фактът, че не й пука да каже директно в очите на хората какво мисли за тях, донесоха на Рут Колева колкото врагове, толкова и приятели. През последните няколко дни в социалните мрежи певицата е сред най-обсъжданите теми.

В личната си Facebook страница 23-годишната изпълнителка написа няколко обръщения, сред които: "Българино, ти си един много странен човек. Винаги вечно недоволен. И от лошото, и от хубавото", "...аз се отказвам да се занимавам с теб и с твоята географска ширина" (още от нейната тирада вижте в рубриката ни ,,Казана дума"). Гневните писания на певицата се появиха, след като хейтъри коментираха статии с информацията, че тя ще пее на живо по Би Би Си в Лондон. Откровените обиди по неин адрес явно сериозно са я вбесили, защото Рут реши да им отговори, докато се намира на другия край на света. Тя бе в Джакарта на почивка.

След като пусна няколко свои мнения в профила си, последва истинска лавина от коментари. Много от хората, включително популярни личности, застанаха на нейна страна. Поздравяват я за музикалните  успехи зад граница и я съветват да не се поддава на хорската злоба и завист. Ядосаните от писанията на певицата пък я заляха с още по-свирепа жлъч и критики. Питаха коя е Рут Колева и какво работи и добавяха, че е известна единствено и само със скандалите, които предизвиква при всяка своя поява в медийното пространство. Коментарите се превърнаха в безкрайно дълги дискусии ,,за" и ,,против" Рут. А опитът  да обясни, че никъде не е написала, че мрази България и обръщението  съвсем не е към всички българи, някак увисна във въздуха и не бе забелязан. След като се прибра, певицата се появи при Кеворкян, а малко преди това тя написа във Facebook: ,,Скоро ще се прибирам. Събрали ли са достатъчно дърва за клада?"

Причината песните на Рут Колева да не са добре познати на широката публика е, че тя

не влиза в клишето поп изпълнител. Харесва соул, джаз и арендби и прави своя смесица, която се опитва да предложи като музика за ценители. Първата поява пред публика на Рут е по време на някакъв прием в Тайланд, когато тя е все още малко хлапе. Там баща й е треньор по вдигане на тежести. В момента Неделчо Колев е председател на Българската федерация по вдигане на тежести. Той е и една от легендите ни в този спорт - световен и европейски шампион, бронзов медалист от олимпийските игри в Москва през 1980 г.

Рут има брат близнак, който се казва Лъчезар. Родителите им се разделят преди много години и бъдещата певица прекарва по-голямата част от времето с баща си. С него живее в Индия, Тайланд, Бахрейн, няколко години прекарва и в Щатите. Рут няма никакъв интерес към щангите, но минава през тренировките по волейбол, баскетбол и лека атлетика. Към музиката я насочва майка й, която непрекъснато  пуска плочи с джаз изпълнения и класически произведения. Рут и до днес обожава Ела Фицджералд, Марвин Гей, Нат Кинг Кол.

Първите си уроци по пеене взема в тийнейджърските си години. Сама се свързва с преподавателка в Пловдив и със спестените джобни се качва на влака от София, за да ходи на уроци. Малко преди да навърши 16 години, Рут прави записи в Ню Йорк заедно с Мартин Брайли, музикант и текстописец, работил със Селин Дион, Майкъл Болтън, Клиф Ричард. В продължение на пет месеца учи в музикална академия в Лос Анджелис под ръководството на Стиви Уондър.

Българската публика чува името на Рут Колева за първи път по време на участието й в ,,Мюзик айдъл" през 2009 г. Тогава тя не стига до финалите, но кариерата й тръгва нагоре. Две години по-късно певицата пуска дебютния си албум ,,Within Whispers".

От четири години Рут разделя времето си между Нидерландия и България, защото в Амстердам учи ,,Медии и комуникации". Амбицията да се развива и да излезе на музикалния пазар извън пределите на страната я принуждават да избере по-трудния път - сама да продуцира песните си. Начинанието изисква сериозни средства, това е и една от причините да се включи в две риалити предавания през миналата година, в които около името й се носеха няколко скандала. По време на участието  в ,,Къртицата" стана ясно, че е бременна от вече бившия си приятел, докато в същото време вече се целуваше с новия - също участник в риалити шоуто. Едва дочакала края му, тя направи аборт и всичко това се превърна в широко дискутирана тема. В ,,Музикална академия" бе поканена за ментор на младите изпълнители и успя на няколко пъти да стигне до сериозни конфликти с Кичка Бодурова. Рут се държеше предизвикателно, обиждаше певицата и дори каза: Коя е Кичка Бодурова, какво е постигнала, не желая кариера като нейната! След което изпълни профила си във Facebook с ужасно неприятни снимки, осмиващи Кичка Бодурова, стила й на обличане и маниера й на пеене.

В края на годината Рут представи новия си албум ,,Ruth". Записан в Амстердам, в него участват няколко чужди музиканти, той ще бъде представен и на световния пазар. От 20 февруари тавата ще бъде промотирана и разпространявана в САЩ, Япония, Южна Корея, Германия, Англия, Холандия, Франция, Белгия, Индонезия.

И се стигна до Хюи Морган от популярната банда ,,Фън ловин криминалс", който има собствено радиошоу по Би Би Си 2. Та той завъртя парчето ,,Dissonant" в ефир. На 14 февруари българката ще гостува в Лондон, където е поканена да пее на живо в тричасовото предаване на Робърт Елмс по Би Би Си. Седмица по-късно - на 20 февруари, ще представи албума си с концерт в Амстердам и я очаква изява в една от големите местни радиостанции. Дотук добре, но вечните й скандали, неуважението й към по-възрастните изпълнители, провокативното й поведение, стигащо до пошлост, поставят въпроса трябва ли да претендираш за нещо от българите, когато ти самият го демонстрираш постоянно.