Списъкът с варианти и подварианти на COVID-19 продължава да расте. 

BA.2

Този вариант на омикрон се превърна в доминиращ щам на COVID-19 в САЩ до пролетта на 2022 година. Случаите на заразени с BA.2 бяха повече от 73 %.Заедно с BA.2.12.1, този щам увеличи броя на заболелите през пролетта. Според д-р Антъни Фочи - съветникът по COVID-19 в Белия дом подвариантът B.1.1.529 е с 50 % по-силно заразен от останалите.Окуражителното за повечето пациенти е, че инфекцията с подвариантите BA.1 или B.1.1.529 осигурява добра защита срещу BA.2.На този етап, заразените с  BA.2 са само 1,4 % от случаите в САЩ.

BA.2.12.1

Голям брой от населението бяха объркани от дългия идентификационен номер на BA.2.12.1, но причината за това е проста: този подвариант е 12-тият, който се разклонява от оригиналния BA.2, но той също има няколко разновидности. Следователно, единицата в края обозначава подвариант на разклонението.BA.2.12.1 беше доминиращ щам в САЩ в продължение на няколко месеца и към този момент е вторият най-разпространен подвариант. Той съставлява 17,3 % от случаите.

BA.4

Четвъртият вариант на Омикрон е един от най-разпространените в Америка. 16,3% са заболелите от BA.4.

BA.5

Това е доминиращият щам на COVID-19 в Съединените щати - почти две трети от случаите.Мутациите във вируса са позволили на BA.5 да не се влияе от антитела, които са придобити от ваксинации или предишни инфекции с COVID.  Има опасения, че повече хора могат да се заразят от този подвариант, но ваксинацията предпазва от тежко заболяване или хоспитализация.

BA.2.75

Този нов подвариант на вируса е открит в САЩ, но за първи път е идентифициран в Индия, където причинява скок в случаите.Смята се, че е произлязъл от версията BA.2 на Омикрон и може да има подобна способност - да избягва антителата като тази на подвариантите BA.4 и BA.5. По-притеснителното е, че може да избягва и антитела, създадени от инфекция от основния щам BA.2.Все пак, информацията за BA.2.75 е малко. Не е имало достатъчно случаи в Съединените щати, за да има точна представа колко голяма заплаха може бъде подвариантът. Последният мутант е забелязан в няколко отдалечени щата в Индия. Вероятно се разпространява по-бързо от други варианти там, смята Липи Тукрал, учен от Съвета за научни и индустриални изследвания - Институт по геномика и интегративна биология в Ню Делхи. Открит е и в около 10 други страни, включително Австралия, Германия, Обединеното кралство и Канада. Наскоро бяха идентифицирани три случая и в САЩ.  Ръководителят на здравния департамент в Чикаго д-р Алисън Аруади смята, че BA.2.75 ще се разпространява, но не се знае още дали е по-апасен от BA.5.