"Хамас" не може повече да контролира Газа. Това заяви ръководителят на външнополитическата служба на Европейския съюз Жозеп Борел днес на годишната конференция "Диалог в Манама" - ежегоден форум за външна политика и политика за сигурност в столицата на Бахрейн, съобщава "Ройтерс". "Така че кой ще контролира Газа? Мисля, че само един може да направи това - палестинската власт."

Израелските атаки срещу Газа повдигнаха въпроси сред световните и регионалните сили и ООН за това кой ще управлява региона в случай на поражение на "Хамас" в анклава, който управлява от 16 години.

Само Палестинската власт (ПА), образувание, подкрепяното от Запада, което упражнява ограничено самоуправление в окупирания от Израел Западен бряг, може да управлява Газа след края на войната Израел-"Хамас", обяви Борел.

Йорданският външен министър Айман Сафади изрази съмнение, че Израел може да постигне целта си да унищожи "Хамас" с тежките си бомбардировки и нахлуване в Ивицата Газа. "Израел казва, че иска да унищожи "Хамас". Тук има много военни хора, просто не разбирам как тази цел може да бъде реализирана", заяви той.

Саудитска Арабия призова на конференцията за незабавно прекратяване на огъня между Израел и "Хамас". "Виждаме как цивилни умират всеки ден. И трябва да сложим край на това днес, а не утре", каза саудитският външен министър принц Фейсал бин Фархан.

Израел изключи всяко прекратяване на огъня, преди неговите 240 заложници, взети от Хамас през октомври, да бъдат освободени. "Хамас" от своя страна обеща дълга и продължителна битка срещу Израел.

Брет Макгърк, главният съветник на президента на САЩ Джо Байдън по Близкия изток, каза на конференцията в Манама, че освобождаването на заложници, държани от "Хамас", ще доведе до скок в доставките на хуманитарна помощ и значителна пауза в боевете в Газа.

Израелско-палестинските мирни преговори са замразени от 2014 г. ПА е силно непопулярна сред палестинците, понеже я възприемат до голяма степен като корумпиран подизпълнител на сигурността на Израел.

Хамас превзе Газа след кратка гражданска война през 2007 г. с партията на Абас Фатах и ​​е дълбоко вградена в обществото на Газа. Години на преговори за помирение между съперниците не успяха да постигнат пробив за възобновяване на управлението на ПА на Газа.

Високопоставен служител от Обединените арабски емирства, които постигнаха с посредничеството на САЩ споразумение за нормализиране с Израел през 2020 г., предупреди, че проточен конфликт в Газа може да породи радикализация в по-широкия Близък изток. "Колкото по-дълго продължава кризата, толкова по-голяма е опасността кризата да излезе извън контрол и мисля, че трябва да бъдем много, много внимателни", каза Ануар Гаргаш, дипломатически съветник на президента на ОАЕ.

ОАЕ и други консервативни арабски страни от Персийския залив, произвеждащи петрол, виждат "Хамас" и други ислямисти като заплаха за стабилността на Близкия изток и извън него. Около две трети от палестинците в Газа са били разселени от настъплението на Израел. Много от избягалите се страхуват, че може да останат постоянно бездомни.

Айман Сафади предупреди, че Йордания ще направи "каквото е необходимо, за да спре" подобно изселване. "Ние никога няма да позволим това да се случи; освен че е военно престъпление, то би било пряка заплаха за нашата национална сигурност. Ще направим всичко необходимо, за да го спрем."

Йордания, която граничи със Западния бряг, пое по-голямата част от палестинците, които избягаха или бяха прогонени от домовете си, когато Израел беше създаден през 1948 г.

Войната в Газа породи страхове от катаклизми в Йордания, тъй като служители виждат риск Израел да изгони палестинци масово от Западния бряг, където атаките на израелски заселници срещу палестинци се увеличиха след нападението на „Хамас“ миналия месец.