сн. „Мениджър“

Здравейте, получих мейл с „Насоки за коментари в социалните мрежи" (приложено ви го препращам, за да го видите с очите си). Мислех си, че това се случва само по време на избори, когато цели армии от активисти с партизански имена поемат на кръстоносен поход във фейсбук или в туитър, за да ни „обяснят" коя е правата вяра и да ни „убеждават" #КОЙ ще ни оправи живота и #КАК под неговото вещо ръководство ще потече благоденствие и благодат. Стройни редици от тролове на всевъзможни партии и организации щурмуват уж свободното социално пространство, за да ни „преобърнат нагласите" и да примамват гласоподаватели веднага щом се зададат избори. Да, ама не. Оказа се, че се случва и в „мирни времена" и по други теми, които вземат, че попадат в зоната на интерес на някое самовлюбено партийно величие или по-дребен кариерист политик, пък макар и занесъл дисагите си в Европейската комисия...

Препращам ви мейла на някоя си Радмила, в който се твърди, че съгласувано с Кристалина Георгиева ме канят да участвам в кампанията й да замести българския кандидат в надпреварата за ООН и да намести себе си. Ама нали България си има кандидат, официално подкрепен от държавата! Хич не ме е еня кой го харесва и кой не, но ми пука, когато евтини лелки се опитват да ме манипулират. Очевидно за някои не е важен интересът на страната му, а е важно, че иска нещо си.

С тези 40-ина „опорни точки", както напоследък е модерно да се замерят политиците, от мен се иска да облъчвам хората с коментари под статии и постинги в социалните мрежи, така че да насочвам мнението им в „правилната посока". С други думи - да им соча като ветропоказател верния път. Верния за кого? Очевидно само за тях.

Така с един мейл до грешния човек се опитаха да ме превърнат в „дилър" на мнение. Яко, а? Вкараха и мен в схемата с разнообразни форми на „подкрепа", които отдавна са излезли от кинтите за глас в циганските махали и са надскочили времената на изборите. Очевидно има постоянно действаща система за промиване на мозъци, която естествено и лесно преобръща вотовете у нас. Спрях да гледам телевизия заради това. Сега са на път да ме откажат и от социалните мрежи. Какво да се чудим на резултатите ни от изборите. Все едно какви.

Та така, приятели, ако живеете с мисълта, че някои теми в социалните мрежи възникват спонтанно, много сте се объркали.

Поздрави, Ивайло Дамянов

Това писмо, получено от наш читател, разкрива масова кампания, заляла българите през последните две седмици. Десетки хора из цялата страна, включително и емигранти, които ползват базирани в България електронни пощи, са получили от поща с адрес уж в Еврокомисията мейли с опорни точки как да бъде оплюта българската кандидатка за генерален секретар на ООН в социалните мрежи, за да може да бъде заместена от Кристалина Георгиева. Обещава се и заплащане.

Службата за цифрова сигурност на Европейската комисия информира, че въпросните имейли не са изпратени от сървърите на комисията, а от сайт за фалшиви мейли, регистриран в Чехия. „Разбирам с изумление, че се прави жалък опит да бъда оклеветена", написа вицепрезидентката на Европейската комисия Кристалина Георгиева в профила си във фейсбук. „От тази сутрин се разпространява имейл, уж изпратен от моя офис, във връзка с кампанията за избор на генерален секретар на ООН. Въпросният „препратен имейл" е груба фалшификация, със съдържанието на която нямам нищо общо. Призовавам авторите на тази отвратителна компроматна атака да се въздържат от разпространяване на лъжи и заблуди", призовава г-жа Георгиева.

Става въпрос за имейли, подписани от Радмила Недева и изпратени от поща на Европейската комисия. Има жена с такова име в екипа на Кристалина Георгиева според сайта на ЕК. Тя отговаря за архив, документация и публикации. Интересното е, че там като неин е посочен същият мейл, от който уж идват указанията за оклеветяване на Бокова.

В разпращаните писма има 36 опорни точки за омаскаряване сегашния официален български кандидат за председател на ООН в социалните мрежи. Мейлът започва така: „В приложен файл ви изпращам насоки за коментари в социалните мрежи по темата - избор на генерален секретар на ООН. Както знаете, г-жа Кристалина Георгиева следи отблизо надпреварата за наследник на Бан Ки-мун и насоките са съгласувани с нея. Независимо от формалната номинация на официален български кандидат тя счита, че има потенциал и възможности за тази позиция. Вероятно сте запознати от медиите с мненията на дипломати, политици и експерти, които подкрепят издигането й като нова кандидатура на жена от Източна Европа. За да подкрепим този вариант, трябва да продължим кампанията в социалните мрежи, с която да наложим името й като потенциален нов кандидат. В приложение ще намерите текстове за възможни постове под статии в електронни сайтове и в социалните мрежи (самостоятелни, с линк към подходяща статия или като коментари под чужди постове), свързани с протичащата в момента процедура за избор в ООН. Разчитаме да ги публикувате в групи с политическа или друга насоченост във фейсбук, както и да ги адаптирате и разпространявате и в други социални мрежи съобразно спецификата им - туитър, инстаграм, май спейс, линкедин и т.н."

Бокова стана трета на последното гласуване

Бившият португалски министър-председател Антониу Гутериш консолидира сериозна преднина в надпреварата за нов генерален секретар на ООН след третото тайно гласуване в Съвета за сигурност на световната организация преди седмица. Словашкият външен министър Мирослав Лайчак изненадващо се изкачи на второ място, а на трето с равен брой гласове са българският кандидат Ирина Бокова и бившият сръбски външен министър Вук Йеремич. Това означава, че шансовете на Бокова са повече от големи, доколкото сред повечето държави - постоянни членове на Съвета за сигурност, има съгласие, че новият генерален секретар трябва да е жена. Русия категорично не иска мъж и най-вероятно ще препъне Гутериш въпреки огромното лобиране за него. Руското правителство дори конкретизира, че желае новият председател не просто да е жена, но да е жена от Източна Европа. Предполага се, че постът ще бъде даден след договаряне между големите държави, макар официално да се очаква това да стане след избор. Четвъртото тайно гласуване е този месец, но то няма никакво значение, защото предстои вот и през октомври.

Оставайки единствената жена в челната тройка, Бокова е последната надежда за онези, които искат да видят жена начело на ООН. Генералният директор на ЮНЕСКО, считана за фаворит на Русия, подобрява резултата си в сравнение с предишния таен вот. Русия и останалите четири държави - постоянни членки на Съвета за сигурност - САЩ, Великобритания, Франция и Китай, имат право на вето и възможност да блокират кандидатури. Макар че настоящата процедура по избор на генерален секретар е много по-открита в сравнение с предишните, победителят ще бъде излъчен в резултат на консенсус между петте постоянни членки, както и преди.